01.09.2015, 23:00
Kogu vajalik info: milliseid rasvu tuleb süüa, et kaal langeks?
FOTO:
Eelmine kord kirjutasime, miks tasub suhkur asendada rasvaga. Nagu lubasime, siis seekord saad teada, mis on õiged rasvad ja millistest toiduainetest neid saad.
Nipid on pärit Kirjastus Kunsti välja antud Sarah Wilsoni raamatust “Mina loobun suhkrust”, kus autor räägib oma loo sellest, miks ja kuidas ta otsustas loobuda suhkrust.
KATKEND RAAMATUST:
SÖÖ ÕIGEID RASVU!
Rasva kohta on käibel palju segast — ja enamasti vale — informatsiooni. Paljud rasvad on elutähtsad. Me vajame rasvu, et toetada immuunsüsteemi, seedimist ja ainevahetust. Rasvad toimivad antioksüdantidena ning aitavad organismil vabaneda raskemetallidest ja toksiinidest.
- Kasutan toiduvalmistamisel selitatud võid ja kookosõli. Need on stabiilsed küllastunud rasvad, mis ei muuda kõrgel kuumusel struktuuri, ning mõlemal on ka põletiku- ja seenevastased omadused.
- Kasutan toiduvalmistamisel võid ja oliiviõli, kuid seda ainult mõõdukatel temperatuuridel. Need õlid ei ole nii stabiilsed kui ülalmainitud.
- Kasutan külmalt oliivi-, Kreeka pähkli ja makadaamiaõlisid. Need õlid sobivad fantastiliselt salatitesse! (NB! Ära kasuta küpsetamisel Kreeka pähkli õli, seda tuleb alati jahedal temperatuuril hoida.)
- Hindan loomseid rasvu — söön kananahka ja rasvast peekonit, kuid mitte ülemäära palju. Usun, et oleme loodud sööma rasvast toitu. Ning lisaks — kui tarbid seesugust rasva, taipad, et see täidab kiiresti kõhtu ja sa ei tunnegi vajadust suurte koguste järele.
- Söön rasvaseid piimatooteid. Jällegi — täisrasvaste toiduainete argument. Kui tootest eemaldatakse rasv, eemaldatakse ka palju ensüüme, mis aitavad laktoosi lõhustada. Avastasin, et kui hakkasin jooma rasvast piima, kadusid ka probleemid piimatoodete seedimisega.
- Kasutan alati orgaanilist võid töödeldud määrete asemel.
- Väldin kõiki polüküllastumata rasvu nagu rapsi-, safloori-, päevalille-, soja- ja maisiõlid, kuna need on väga ebastabiilsed. Hoian eemale transrasvadest(mida sisaldavad frititud toidud jms).
PROOVI JÄRGMISI RASVA/VALGUHÕRGUTISI
- Kui sind tabab pärastlõunane näljahoog, proovi grillitud halloumi juustu. Kui sul on töö juures võileivagrill, viska selle vahele paar juustuviilu ja mõne minutiga on sinu taldrikul tõeline maiuspala.
- Pärast õhtusööki grilli või rösti pannil Kreeka pähkleid. Seejärel puista need maitsestamata jogurtile. Mina lisan veel natuke kaneeli või vanillipulbrit.
- Restoranis telli magustoidu asemel kalmaariroog. Või juustuvalik ilma viinamarjade ja pirnilõikudeta.
- Paks kiht makadaamia- või mandlimääret riisigaletil, kui tunnen end pärast lõunasööki ikka näljasena.
KASUTA JÄRGMISI TOIDUAINEID TOIDUVALMISTAMISEL
- Röstitud kõrvitsaseemned (rösti pannil, kuni need praksuma hakkavad — umbes üks minut) või aktiveeritud kõrvitsaseemned. Sega neid salatitesse, puista pudrule või jogurtile.
- Avokaadot. Armastan seda röstsaia ja juustuga.
- Erinevaid õlisid. Kallan Kreeka pähkli õli (hea kuivade silmade puhul) jogurtile ja piserdan lahke käega vormiroogadele. Linaseemneõli (põletikuvastase toimega) sobib hästi salatitele.
- Mune ja veel kord mune. Löö kaks muna kõrvitsapanniroale, see annab mõnusa juustuse tekstuuri.
- Peekonit. Hakin kaks lõiku ning lisan kosutavale läätse-köögiviljasupile. Kasutan seda, et toitu veelgi külluslikumaks muuta.
- Kitsejuustu. Puistan Kreeka stiilis salatile kamaka juustu ja lisan sortsu oliiviõli.