1. Vaarikad

Vaarikad on ülimalt kiudainerikkad marjad — lausa 8 grammi tassitäie marjade kohta. Kiudained teadagi teevad toidu tee mööda seedekulglat kiireks ja sujuvaks.

2. Apelsinid

Lisaks C-vitamiinile ja kiudainetele sisaldavad tsitruselised ka selliseid flavonoide, millel on kergelt kõhtu lahtistav toime.

3. Keefir

Hapendatud piimatooted on täis probiootikume ehk häid baktereid — neid on keefiris lausa kümme korda rohkem kui jogurtis. Seedimine hakkab ludinal tööle.

4. Mandlid

Mandlid sisaldavad südamele kasulikke rasvhappeid, proteiine ja kiudaineid, kuid see pole veel kõik — meie seedekulgla tänab mandleid eriti veel selle magneesiumi eest, mis neis sisaldub, sest see viib happesususe kõhus tasakaalu.

5. Mustad oad

Ühes klaasitäies mustades ubades on rekordilised 15 grammi kiudaineid, lisaks palju ka magneesiumi ja kaaliumi.

6. Kuivatatud ploomid

Lisaks sellele, et ka kuivatatud ploomides on väga palju kiudaineid, on neis selliseid suhkruid (nt sorbitool), mis mõjuvad kerge lahtistina. Lisaks on kuivatatud ploomides väga palju kaaliumi — poole rohkem kui banaanides.

7. Rohelised lehtköögiviljad

Jällegi — ohtralt kiudaineid, kaaliumi ja magneesiumi.

8. Nisukliid

Kliidega saab seedimisse tasakaalu, sest need sisaldavad rohkem kiudaineid kui miski muu — lausa 25 grammi ühe klaasi kohta.

9. Kohv ja tee

Kaks asja: esiteks on kofeiini sisaldavad joogid happelised ja teiseks on need joogid kuumad — need kaks asja panevad jämesoole rõõmust hüppama (või vähemalt tegutsema).

10. Ning loomulikult — vesi

Äärmiselt olluline on hoida oma organism pidevalt piisavalt niisutatuna. Ka väga kerge dehüdratsioon võib põhjustada kõhukinnisust.

Allikas: Prevention