23.11.2015, 23:00
Vanad ja head toitumisnipid: kehakaalu reguleerimine aedviljatoiduga
FOTO:
Sirvides vanu "Nõukogude naisi" leiab väga asjalikke kaalunippe. Isegi kui sa neid asju osaliselt juba tead, siis ikkagi ei tee paha neid pea 30 aastat vanu tarkusi aeg-ajalt üle korrata.
- Soovitav on süüa sageli, 4 või 5 korda päevas. Harva süües tekib tugev näljatunne, mille mõjul süüakse liiga palju. Sageli, aga seejuures vähe süües on kergem väiksema toiduhulgaga läbi tulla.
- Toit peab olema valgu- ja vitamiinirikas. Vitamiine saadakse aedviljast, jämedatest teraviljasaadustest ja piimatoodetest. Valguallikana on parimad kohupiim ja juust, mis peaksid leiduma toidusedelis iga päev. Tarvitada võib ka mune, lahjat liha ja kala.
- Joogiks sobivad marja- ja aedviljamahlad, mineraalvesi, suhkruta kohv või tee, piim ja hapupiimajoogid, pett.
- Soola tuleb toitudele lisada vähe. Sool seob kehas tarbetult palju vett, mille mõjul kehakaal ei lange.
- Räägitakse kartulist kui kaaluiibe tõstjast. See väide ei pea paika: kartuli kalorsus on ligi 3 korda väiksem kui saial või makaronil ja 5 kuni 6 korda väiksem kui kondiitritoodetel. Tõsi küll — kurgid, redised, tomatid, spinat jm aedvili on kartulist väiksema kalorsusega.
- Näljatunde korral on kõige parem süüa toorest aedvilja: porgandit, redist, kurki, kaalikat, õuna vm.
Kõige suuremat kaaluiivet annavad maiustused, tordid ja koogid. Nendest tuleb hoiduda.
Rasvase kastme, rõõsa ja hapukoore lisamine mitmekordistab toidu kalorsust.
- Makaronid, nuudlid, peenjahutooted ja suhkur on väga ühekülgsed, ei sisalda pea mingeid oluliselt väärtuslikke toitaineid; seepärast tuleb neid süüa võimalikult vähe.
- Kaalu reguleerimiseks kaaluge end sageli, alati võimalikult samal kellaajal. Kui on märgata kaalu tõusu, tuleb suurendada liikumist ja vähendada toidu hulka.
Allikas: Nõukogude naine 9/1986