Milleks üldse liikuda?

Kuigi tänapäevane mugav elu ja istuvatel töökohtadel ametid soodustavad passiivset elustiili, siis ei tohi mõõdukat treeningut ja aktiivset liigutamist ära unustada. Keha on loodud liikumises olema ja vajab füüsilist koormust, et paremini funktsioneerida. Paljude krooniliste tõbede puhul vähendavad kõigest paar treeningut nädalas ja aktiivne elustiil haigestumise riski rohkem, kui oskaks esialgu arvatagi.

Treenimise kasulikkus:

  • Puhkeasendis madalam südame löögisagedus, mis näitab treenitust
  • Treenitud organism suudab kergemini rasva energiaks kasutada
  • Suureneb energiakulutus ja kergem hoida tervislikku kehakaalu
  • Veresuhkru tase püsib stabiilsemana, mis aitab kaalu langetada
  • Suurenenud stressitaluvus ja positiivne vaade elule
  • Väiksem oht osteoporoosiks ja luumurdude tekkeks
  • Paranevad paindlikkus ja üldine vastupidavus
  • Väheneb halva kolesterooli tase veres
  • Immuunsüsteem muutub tugevamaks
  • Suureneb lihasmass ja jõud

Mis esimeseks?

Kui oled ülekaalus, nõrga tervisega või alustad trenniga esimest korda üle pika aja, siis on tark teha vereanalüüsid ja tervisetestid, et saada ülevaade oma tervislikust seisundist. Näiteks aneemia, kõrge ja madal vererõhk ning hormonaalsed probleemid seavad piiranguid treenimise stiilile ja intensiivsusele. Kui arst annab rohelise tule, siis tead, et oled hea tervise juures ja treenimine võib alata.

Mida ja kui palju?

Suure ülekaalu korral on esimeseks ja parimaks liikumise viisiks jalutamine. Kui vastupidavus suureneb ja enesetunne on hea, siis mõne aja möödudes võib tempokamat kiirkõndi proovida. Algajale treenijale on esimesteks ja parimateks liikumisviisideks just kiirkõnd, ujumine ja rattasõit. Need on tehniliselt lihtsad ja jõukohased variandid, et vastupidavust suurendada ning ka vigastuste oht on väiksem. Treeni alustuseks 2-3 korda nädalas, 45-60 minutit korraga. Intensiivsus peaks olema selline, et saad sõbraga juttu rääkida ja ei ole hingetu.

Kui kiiresti näen tulemust?

Et liikumisest kasu saada, pole vaja ilmtingimata maratone joosta või iga nädal rekordeid purustada. Regulaarne mõõduka koormusega treening toob tervisesportlasele või algajale trennisõbrale rohkem kasu, kui läbimõtlematu rapsimine, mis võib viia ületreeninguni. Tulemuste saavutamine oleneb eelnevast füüsilisest vormist, treeningute regulaarsusest, toitumisest ja ka puhkusest, sest keha vajab peale füüsilist pingutust aega taastumiseks. Enamasti tuntakse erinevust juba peale paari nädalat treenimist ja peegelpildis on muutust näha paari kuu pärast.

Tahan sulle meelde tuletada, et alati ei pea treenima number väiksematesse teksadesse mahtumiseks. Liikumisel ja spordi tegemisel on tervisele hindamatu väärtus ning seda olenemata vanusest või kaalunumbrist.

Kui sinu eesmärgiks on mõned kilod rasva kaotada, siis esmalt vaata üle oma toidulaud ja alles siis planeeri sobivad treeningud. Tervislik kaalulangetus saab alguse just köögist!

Allikas: Fitcat