Gripi sümptomiteks on haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele võivad lisanduda kas köha, peavalu, kurgu- , lihasvalu või esineb hingamisraskuseid. Harvem võib esineda ka kõhulahtisust. Kõige sagedamini haigestuvad grippi lapsed ning kõige raskemalt võib haigus kulgeda vanuritel ja raskete haiguste tõttu nõrgestatud organismiga inimestel.

Gripiviirused kahjustavad kiiresti hingamisteede limaskesta (ninast kuni bronhideni). Paljudel juhtudel paljunevad bakterid viiruste poolt kahjustatud limaskestal, põhjustades tüsistusi, nagu ninakõrvalkoobaste põletik, neelupõletik, keskkõrvapõletik ja bronhiit. Samuti võib gripp põhjustada ka kopsupõletikku. Viiruse vastu tekivad küll veres ringlevad antikehad, kuid kuna viirustüved muutuvad pidevalt, võib kergesti uuesti nakatuda. Just sellepärast ongi oluline haiguste ennetamine ja oma organismi tugevdamine. Täielikult kaitstud ei ole gripi eest keegi, kuid praegu tuleks kasutada kõiki abivahendeid, et enda võimalust terve püsida suurendada.

Kuidas grippi vältida?

Gripi vastu on välja töötatud vaktsiinid, mida soovitatakse alla viieaastastele lastele ning kuni 18aastastele lastele, kellel esineb kroonilisi kaasuvaid haigusi, nagu kopsuhaigused, südamehaigused, diabeet ja muid organsüsteemide patoloogiaid. Täiskasvanute seas vajaksid vaktsineerimist üle 65-aastased ning isikud vanuses 18–65, kellel esineb kroonilisi kaasuvaid haiguseid või kes tarvitavad ravimeid, mis vähendavad immuunsüsteemi vastupanuvõimet, ning ka rasedad. Kuna viirustüved muutuvad pidevalt, ei garanteeri vaktsineerimine, et inimese haigestumist ei põhjusta mõni teine viirusetüvi.

Oluline on vältida lähedast kontakti haige inimesega. Kui oled ise haige, hoia teistest inimestest kaugemale, et nemad ei haigestuks. Kui vähegi võimalik, jää haiguse ajal töölt, koolist või lasteaiast koju. Kuna gripp levib kiiresti, siis võid nakatada kogu töökollektiivi või kogu klassi.
Kui pead aga tingimata kooli või tööle minema, siis aevastades või köhides kata oma suu ja nina pabertaskurätiga ja pane see kohe pärast kasutamist prügikasti.

Pese sageli käsi — see kaitseb sind ja sinu lähedasi viiruste eest, mille pisikud korjad üles näiteks ukselinkidelt või trepi käsipuult. Uuringud on näidanud, et need, kes pesevad oma käsi tihedamalt, nakatuvad vähem. Kasuta desinfitseerivaid spreisid ja geele, et hävitada viirused ja bakterid, mis võivad kätele sattuda.

Gripihooajal väldi oma silmade, nina ja suu puudutamist. Pisikud levivad sageli siis, kui puudutatakse pisikutega kaetud esemeid ning seejärel oma silmi, nina või suud.

Oluline on juua piisavalt vedelikke, magada ja puhata korralikult — vähemalt kaheksa tundi — ja olla füüsiliselt aktiivne. Kindlasti vaata üle ka oma menüü, et saaksid toiduga piisavalt vitamiine. Nii süsivesikuid, valke kui ka tervislikke rasvu. Praegusel ajal oleks hea oma menüüsse lisada ka näiteks probiootikume, mis läbi seedimise normaliseerimise aitavad tugevdada keha vastupanuvõimet ja sedasi vältida külmetushaigusi ja — viiruseid. Probiootikume leiad apteekidest erineval kujul — tabletid, kapslid, pulbrid ja ka tilgad. Ka vitamiinid ja mineraalained — tsink, C-vitamiin, D-vitamiin, seleen — aitavad immuunsust tugevdada. Näiteks Linex Immuno kapslid, see preparaat sisaldab nii kasulikke probiootikume kui ka tsinki ja seleeni. Teada tuntud abimehed immuunsüsteemi toetamises on punane päevakübar, greibiseemne ekstrakt, küüslauk ja mesilasema toitepiimast saadud preparaadid. Erinevaid tooteid on nii lastele kui täiskasvanutele, valida saab imemistablettide, tablettide, tilkade ja teistegi variantide vahel. Näiteks lastele on olemas imemistabletid, mis sisaldavad ternespiima ja C-vitamiini. Curamedi imemistabletid sobivad hästi väikestele lastele, kellel on oht lasteaias või mujal nakkusi saada ning kelle immuunsüsteem pole piisavalt tugev nakkustega hakkama saamiseks. Kuna valik on väga rikkalik, siis koos apteekriga leiab kõigile midagi.

4 soovitust, kui oled juba grippi haigestunud

Suurenda oma vedelikutarbimist — Joo madala suhkrusisaldusega puuviljamahlu ja vett, mis aitavad asendada haigusega kaotatud vedelikku. Soojad vedelikud, taimeteed ning supid aitavad lisaks vedeliku tasakaalu taastamisele kaasa ka infektsiooniga võitlemisel ja tekitavad parema enesetunde.

Puhka piisavalt — Korralik uni aitab sul viirusest kiiremini võitu saada. Seega, kui tunned, et oled väsinud, siis maga. See aitab sul organismi energiavarusid taastada ja puhates organism taastub.

Väldi — treeningud, kui soovid siiski liikuda ja keeldud voodis puhkamisest, vali kerged jalutuskäigud värskes õhus. Alkohol ja tubakas ei aita sul mitte ühelgi viisil gripiviirusest kiiremini paraneda. Vastupidi — need vaid nõrgestavad organismi ja venitavad taastumise pikemaks.

Leevenda — gripiga kaasnevaid sümptomeid. Kinnine nina, valus kurk, kõrvavalu või kõrge palavik. Kõike seda ei tule vapralt taluda, vaid enesetunde parandamiseks saab kasutada erinevaid preparaate. Apteegist on saada erinevaid tooteid erinevatele vaevustele, kuna viirus tuleb niikuinii läbi põdeda, siis saab vähemalt olemise paremaks, kui leevendada kurguvalu, ninakinnisust või kõrget palavikku.