Veiniäädikas koosneb 80% osas veest, lisaks sisaldab ta aminohappeid, vitamiine, orgaanilisi happeid, mineraalsoolasid ja tanniine. Mineraalelementidest sisaldab rauda, tsinki ja kaltsiumit. Veiniäädikal on omadus muuta organismi aluselisemaks. Kuna ta sisaldab väävlit, mõjub ta hästi luudele ja liigestele. Igasse suvesalatisse võiks lisada tilgakese veiniäädikat.

Veiniäädikat kasutatakse lahjendatult salenemiseks, allergiate, artriidi, kõrge vererõhu, bronhiidi, kõhuvalu ja kurguvalu leevendamiseks, intiimpesuks. Ta on suurepärane vahend naha parandamiseks ja juustele läike andmiseks.

Väidetavalt sobib veiniäädikas järgmiste probleemide korral:

• kõrge kolesteroolitaseme ja vererõhu langetamine;
• akne ja teiste nahaprobleemide ravimine;
• keha kaitsmises toidumürgituse eest;
• allergiate tõrjumine;
• trennijärgse lihasväsimuse tekke takistamine;
• immuunsüsteemi tugevdamine;
• keha vastupidavuse suurendamine;
• kaalulangust soodustava ainevahetuse kiirendamine;
• seedimise hõlbustamine ja kõhukinnisuse ravimine;
• artriidi ja luuvalu sümptomite leevendamine;
• põiekivide ja kuseteede põletiku ärahoidmiseks, kandidoosi vastu;
• hingamisteede tugevdamine.

KAALU LANGETAMINE — iga söögikorra eel juua klaas vett, millesse on segatud 2tl veiniäädikat. Lisaks seedimise kiirendamisele aitab see kõrvetiste ja kõhukinnisuse vastu.

HALB HINGEÕHK — veiniäädikas on tänu oma antiseptilistele omadustele suurepärane rohi halva hingeõhu ehk halitoosi vastu. Lihtsalt lisa kaks teelusikatäit veiniäädikat veeklaasi, kurista seda segu suus kümme sekundit ja sülita seejärel välja. Korda seda protseduuri, kuni klaas on tühi.

KEHALÕHN — veiniäädikas on tõhus rohi halva kehalõhna vastu, sest see võib aidata tasakaalustada keha PH-taset, mis omakorda aitab kõrvaldada lõhna põhjustavaid baktereid. Kaenlaaluste lõhna vastu piisab sellest, kui kaenlaid igal hommikul korra lahjendamata veiniäädikaga pühkida (vatitupsu abil). Jalalõhna vastu täida kauss sooja veega, lisa umbes kolmandik klaasitäit veiniäädikat ja lase oma jalgadel selles vedelikus kord nädalas veerand tundi liguneda.

NAHK JA AKNE-NAHK — äädikal on nahka koorivad omadused. Lisaks ta toniseerib ja taastab naharakke, aitab akne ja rasu korral. Tilgake äädikat sobib igasse ilumaski või toonikusse. Tilgakese äädikat võib segada kreemi sisse, et anda kreemile puhastav ja rasu tasakaalustav mõju. Ka äädika kasutamine seespidiselt (salatites) avaldab peagi mõju väljapoole, sest reguleerib keha Ph taset, tehes selle aluselisemaks. Kuna takistab bakteriaalset tegevust, sobib suurepäraselt akne nahale. Pane äädikat tooniku ja koorija hulka või tupsuta sellega vistrikke. Kanna mitu korda päevas vatitupsu abil nahale veiniäädikast ja veest koosnev lahus (2 supilusikatäit äädikat ühe veeklaasi kohta). See aitab vähendada põletikku ja pundumist.

MAKSAPLEKID — veiniäädikas sisaldab väävlit, mis võitleb vananemise tagajärgedega ja on seetõttu sobiv maksaplekkide ravimiseks. Kanna iga päev neile tumedatele nahapiirkondadele lahus, mis sisaldab kaht teelusikatäit veiniäädikat ja üht teelusikatäit sibulamahla. Selle koduse ravimeetodi järgi peaksid plekid hakkama kahe nädala jooksul tuhmuma.

TSELLULIIT — paljud naised on avastanud, et veiniäädikas võib aidata vähendada tselluliidi esinemist. Pane äädikat tselluliidikreemi hulka või massaaziõli hulka. Võid kasutada ka vee-äädika spreid reite toniseerimiseks.

SEENHAIGUSED — veiniäädikas on osutunud ka tõhusaks raviks seentõbede vastu.

KÕRVETISED — tavaliselt esinevad kõrvetised pärast söömist, vahel kuni kaks tundi hiljem. Seda väga ebameeldivat tunnet saab leevendada, kui võtta kolm korda päevas enne söömist klaasitäie veega 2 tl veiniäädikat.

KÕHUKINNISUS — veiniäädikat kasutatakse sageli naturaalse rohuna kõhukinnisuse raviks.

KÕHULAHTISUS — selle probleemi tekkimisel on mitmeid põhjuseid ja kuigi kõhulahtisust ei tohiks jätta ravimata, on see sageli keha jaoks loomulik viis vabastada end kahjulikest ühenditest ja alla neelatud ainetest. Veiniäädikas on oivaline naturaalne ravim kõhulahtisuse vastu, sest selle kõrge pektiinisisaldus on otsekui kaitsekiht, mis leevendab käärsoole ärritunud seina. Soovitatav on lisada kaks supilusikatäit veiniäädikat suurde veeklaasi ja juua seda sümptomite kestmise ajal kolm korda päevas.

SUHKRUTÕBI — veiniäädikas võib aidata kontrolli all hoida kõrget veresuhkrutaset, mistõttu kasutatakse veiniäädikat sageli naturaalse rohuna suhkurtõve vastu.

MENSTRUAALVALUD — 1 tl veiniäädikat segada 250 ml veega. Lisa 5 tl riisiklii õli ja 10 tilka lavendli essentsiõli. Niisuta pehme lapp ja hoia kõhul umbes 15 minutit.

LOKAALSED VALUD — tee veega segatud veiniäädikaga sooja kompressi.

KURGUVALU — loputa kurku klaasi veega, millesse on segatud 1-2 tl veiniäädikat

SÄÄSED, MEDUUSID ja PUTUKAHAMMUSTUSED — sääskede eemal hoidmiseks pane valge veini äädikat veega sprei-pudelisse ja pritsi sellega katmata kehaosi. Juba hammustatud kohti tupsuta äädikasse kastetud vatitupsuga. Meduusi kõrvetust leevendab kohe 75% ulatuses.

INTIIMPESU KANDIDOOSI KORRAL — kuni 4 spl lahustada liitris vees ja loputada intiimpiirkonda.

JUUKSED — keeda 100grammi nõgeselehti koos 3/4 liitri vee ja 1/2 liitri veiniäädikaga. Kord nädalas tupsuta seguga juuksejuuri. Henna kasutamisel võib lisada tilgakese veiniäädikat henna-segusse, see aitab värvipigmentidel paremini kinnituda.

PUUVILJA JA JUURVILJA PESEMINE — lisa äädikat pesuvette, see eemaldab mustuse ja bakterid.

Kuidas veiniäädikat tarvitada?

Igapäevaseks enesetunde parandamiseks, kaalu langetamiseks ja pH-taseme tasakaalustamiseks: 2 teelusikatäit klaasi veega kolm korda päevas (enne söögikorda).

Ravimaks mõnda teravat terviseprobleemi, näiteks reflukshaigust, köha, bronhiiti või kurgupõletikku: 2 supilusikatäit klaasi veega kolm korda päevas (enne söögikorda).

Maitse parandamiseks võib alati lisada veiniäädikale teelusikatäie mett.

Allikas: Bioblogi