Pille Tamme on allergiad kimbutanud juba lapsepõlvest peale. Lisaks kõrrelistele ja õietolmule vallandab Pillel allergiapuhangu ka kokkupuude koerte ja kassidega. Seepärast teab Pille, et ilma ravimiteta oleks tema elu väga raske.

„Olen väga tundlik. Võin öelda, et minu allergia vallandumiseks piisab juba sellestki õietolmust, mis jõuab siia kusagilt lõunast, kui seal on puud tolmlemist alustanud,“ räägib noor naine.

40 aevastust järjest

Tema allergia väljendub selles, et kõigepealt tekib intensiivne nohu. Pillel pole mingi probleem 40 korda järjest aevastada. Ja teha ei saa selle vastu midagi. Nohule lisaks hakkavad seejärel sügelema silmad. Kui Pille ravimeid ei võtaks, järgneksid veel astmaatilised köhahood, mis ei lase öösiti magada. „Köhahoog tekib ka näiteks füüsilise pingutuse ja kõva naermise peale,“ kirjeldab Pille oma vaevusi.

Ta tänab taevast, et seda kõike saab tänapäeval ravimitega ennetada. „Minu kogemus on näidanud, et kõige tõhusam on alustada ravi enne taimede õitsemist ehk hiljemalt märtsi algul,“ ütleb ta. Siis hakkab Pille ninna pihustama üht oma igapäevast retseptiravimit — ilma selleta ei oleks Pille elu sugugi nii lihtne kui praegu.

Aasta ebameeldivaim aeg on aga aprilli lõpp ehk just siis, kui ilmad lähevad ilusaks ja soojaks. Nüüd peab ta iga päev sööma lisaks veel tablette ja kasutama silmatilku.

„Mõnel kevadel on allergia tugevam ja ravimitest hoolimata tekib öine köha, mis häirib und,“ ütleb ta. „Selle vastu olen abi saanud inhalaatorist.”

Suvigi möödub ravimeid tarvitades

Kuigi kevadine tugev allergiaperiood kestab paar nädalat, tarvitab Pille ravimeid suve läbi, sest ka suvine taimede õitsemine tekitab tal allergilist nohu. „Kui plaanis on minna külla, kus peetakse kassi või koera, võtan enne alati tableti sisse,“ kirjeldab ta allergiku igapäevaelu.

Pille ütleb, et tänu tõhusatele ravimitele on allergiku elu tänapäeval märgatavalt paranenud. Lapsepõlves pidi ta lihtsalt allergiahooaja välja kannatama ja toas kinniste akende taga istuma.

Lisaks peab Pille jälgima oma söögilauda, sest õietolmuga kaasneva ristallergia tõttu ei saa ta süüa paljusid toite. Näiteks väldib ta värsket porgandit, hernest, paljusid õuna- ja pirnisorte, kiivit, pähkleid ning seda sõltumata aastaajast. Lisaks peab ta piiri pidama ka tervislikuks peetavate puuviljadega, sest nendega liialdamine kutsub esile aevastushoo.

„Toiduallergia vastu ei aita ka tabletid,“ ütleb ta ja lisab, et ei vaatagi enam poes endale sobimatute puuviljade poole.

Õietolmuallergikute elu läheb raskeks veebruari lõpust

Perearst Ulvi Usgam räägib, et pollinoos ehk ülitundlikkus õietolmu suhtes kimbutab pärast sooja talve allergikuid juba alates veebruari lõpust. Edasi läheb nii, et lepp, sarapuu ja kask tekitavad pollinoosile iseloomulikke tunnuseid veebruarist maini, aprillis hakkavad allergikuid kiusama ka pappel ja paju. Suvekuudel mõjutab õietolmule ülitundlikke aasaheinte ja kõrreliste õitsemine ning allergiaaasta lõpetab septembrikuine umbrohtude õitsemine.

Millal aga kahtlustada, et tegemist on pollinoosiga? „Silmade sügelemine, pisaratevool, punetus, nina sügelemine. Samuti aevastamine, ninakinnisus, pidev vesine sekreet ninast,“ loetleb perearst põhiviiteid õietolmuallergiale.

Ühtlasi võib tema sõnul tunda kurgukipitust ja ette tulla tugevaid köhahooge ning lisaks võib pollinoosihaigetel esineda allergia ka toiduainete suhtes.

Kel sellised sümptomid on, peaksid kindlasti konsulteerima allergoloogiga. Siis saab testide abil kindlaks määrata, mille vastu ollakse ülitundlik. Vastasel juhul ei osata end allergiatekitaja eest kaitsta.

Ehk, nagu kinnitab Pille: allergiaga koos on võimalik elada küll, aga ainult sellest teadlik olles ja sellega leppides.

__________

Kui kevadel või suvel tekib nohu, millega ei kaasne viirusinfektsiooni tunnuseid (nt valus kurk) ning sümptomid näivad olevat seoses toas või õues olemisega, võib kahtlustada õietolmuallergiat.

Ca 150 000 eestimaalast kannatab õietolmuallergia käes. Suurbritannias aga vaevab õietolmuallergia juba kolmandikku elanikkonnast.
__________

Nõuandeid õietolmuallergikule

• Kuivade ilmade ajal viibi õues ainult hommikuti ja õhtuti.
• Ohutum on olla mere ääres, kasulik on palju ujuda.
• Põletikuliste silmade kaitseks kanna päikeseprille.
• Loputa nina meresoola- või füsioloogilise lahusega.
• Autoga sõites ära ava aknaid.
• Ära too tuppa urbi ega lõikelilli, ka toataimed ei ole soovitatavad.
• Korterit tuuluta ühe akna kaudu, mille ette riputa märg lina või spetsiaalne kaitsefilter.
• Pühi iga päev kodus märja lapiga tolmu.
• Ära kuivata kunagi pesu õues.
• Enne magamaminekut loputa juuksed õietolmust puhtaks.
• Toidu valmistamisel arvesta ristuva allergia võimalusega.
• Muretse koju õhupuhastusseade.
• Jälgi aerobioloogiajaama andmeid õietolmu sisalduse kohta õhus, et teaksid, kuidas käituda.

Allikas: Allergialiit

_________

Mida võtta apteegist allergia leevenduseks?

BENU Tõrva Apteegi apteeker Virge Sokk

Apteegist saab allergiasümptomite leevendamiseks erinevaid ravimeid. Kompleksselt leevendavad kõiki sümptomeid mitmesugused allergiatabletid, mida on saadaval erinevate toimeainetega, näiteks tsetirisiin (Zytrec), loratadiin (Claritine, Loratin), desloratadiin (Yosqiero), ebastiin (Kestine).

Silmade sügeluse leevenduseks on pakkuda allergia­vastaseid silmatilkasid (Allergodil). Allergilise nohu puhul aga erinevaid ninapihusteid (Allermed, Flixonase, Allergodil), nahalööbe puhul sobivad kreemid (Allergostop, Hydrocortison).

Allergiat ennetada ei saa. Väga hea viis allergiat vältida on mitte kokku puutuda allergeeniga, kuid õietolmu allergia puhul on see kahjuks võimatu. Nohu puhul võiks sümptomite leevendamiseks kasutada ka meresoolalahust, millega nina loputades saab mingil määral ka allergeene ninast välja loputada, samas aitab meresoolalahus niisutada nina limaskesta ja seega ei jää nina kinni.

Õietolmuallergia näol on tegemist immuunsüsteemi ülepingutatud reaktsiooniga õietolmule. Kergemateks sümptomiteks on vesine nohu, aevastamine, sügelevad silmad, nahalööve. Raskemal juhul võib esineda tõsisemaid hingamishäireid. Sümptomid võivad olla üksikud, kuid sageli võib esineda ka mitu sümptomit korraga.

Käsimüügis olevad tooteid on juba eespool loetletud. Retseptiga saab nii allergiatablette, silmatilkasid kui ka ninna pihustatavaid preparaate. Ninapihustite puhul on enamasti tegemist hormoone sisaldavate preparaatidega.

Allikas: BENU apteegiketi värske ilu- ja terviseajakiri