Kõige sagedamini on halb hingeõhk tingitud puudulikust suuhügieenist, ravimata hammastest, igemepõletikust, parodontiidist, suukuivusest või mädasest mandlipõletikust — hambahaigused tuleb muidugi hambaarsti juures välja ravida, kuid abi võib saada ka järgmistest soovitustest:

1. Pese hambaid õigesti ja kasuta ka hambaniiti — oluline on hambaid õigesti harjata — alusta purihammaste keelepoolsest küljest, jätka purihammaste põsepoolsest küljest ning lõpuks võta käsile mälumispinnad — ja ära unusta puhastada ka hambavahesid ja keelt.

2. Joo rohkem vett — iga päev võiks juua vähemalt poolteist liitrit vett, see aitab kaasa sülje tekkimisele — sülg sisaldab ensüüme, mis aitavad stimuleerida baktereid neutraliseerivate antikehade tootmist.

3. Lisakogus tsinki — halva hingeõhu üks põhjuseid võib olla ka tsingi puudujääk, selle mure lahendamiseks võiks apteegist valida endale sobiv tsinki sisaldav preparaat või süüa ohtralt tsinki sisaldavaid toite, nagu maks, munad, kõrvitsaseemned, kakao ja mereannid.

4. Köögiviljad ja piimhappebakterid — ka puu- ja juurviljade söömine tuleb kasuks — porgand, seller, pirnid ja õunad aitavad eemaldada hambakattu ning on muidu tervislikud; piimhappebakterid mõjutavad soolestikus mikroobide kooslust ja tasakaalu, aidates suurendada kasulike bakterite hulka.

Loe refereeritud artikli täisteksti ajakirja Naisteleht värskest numbrist.