Seni on suhtutud kuiva silma kui millessegi, mida on võimalik apteegist ostetud suvaliste silmatilkadega ravida. Tegelikult on see haigus, mida peab spetsiaalsete silmatilkadega ravima ja mis võib teha silmadele suurt kahju. See “uue tsivilisatsiooni tõbi” levib kiiresti, sest kodudes ja kontorites on õhk kuiv ning silmi pilgutatakse palju.

Tehnoloogia igapäevase kasutamise tõttu kurdab silmavalu üle üha rohkem inimesi. Punetus, väsimus, valu ja kipitus, sügelus ning võõrkeha tunne silmas, lisaks rähmased silmad ja üleüldiselt viletsamaks muutunud nägemine — need on peamised tunnused, mis viitavad, et silmadega pole kõik korras.

Pilgutamise unustamine toob kaasa silmade kuivamise

Tehnika iseenesest inimeste silmi ära ei riku. Seda teeb hoopis pilgutamise unustamine. Normaalne terve täiskasvanu pilgutab silmi keskmiselt umbes 10 korda minutis, kuid pilku fikseerides ja millelegi keskendudes aeglustub see 3-4 korrani minutis. Nii rebeneb aga pisarakile, pisarad aurustuvad rutem ning soolade kontsentratsioon pisarates muutub väga kõrgeks ja silmad hakkavad kuivama. Selle tulemusena ei muutu silmad mitte ainult punaseks, valusaks ja väsinuks, vaid ka nägemine halveneb.

Kõige suurema riskigrupi moodustavad kontorites töötavad naisterahvad

Umbes iga kolmas naine kurdab silmade kuivuse üle. Nimelt suurendavad menstruatsioon, rasedus, imetamine ja menopaus haiguse tõenäosust. Lisaks on naised ka suuremad kontaktläätsede kandjad, mis omakorda soodustab silmade kuivamist.

Kui silmi liigselt pingutada ja vähe pilgutada, siis tekib ajutine ebamugavus, mis pärast sagedasemat silmade pilgutamist möödub. Kui pingutamisest saab aga pidev seisund, siis muutub see silmadele ohtlikuks. Just seetõttu on igapäevaselt arvutiga töötavad inimesed kõige sagedamini kuivade silmadega hädas.

Kunstpisarad võivad olukorda halvendada

Kõigepealt tekib ebamugavustunne — justkui võõrkeha oleks silmas, pidev pisaravool ja põletustunne. Seejärel tekivad silma pinnal juba suuremad kahjustused. Haigust ravimata kahjustuvad närvilõpmed ning välja areneb krooniline valu. Kahjuks ravivad paljud silmaarstid endiselt kuiva silma haiguse põdejaid silmatilkadega, mille koostisesse kuuluvad vaid soolad ja vesi.

Ravimiseks on tarvis spetsiaalseid silmatilku

Selleks, et tilgad kuiva silma raviks, mitte ei muudaks olukorda hullemaks, peavad need sisaldama inimesele omaseid osmoprotektoreid, mis kaitsevad silmarakke dehüdratsiooni eest. Oluline on, et tilgad sisaldaksid just inimese pisaratele omaseid osmoprotektoreid, sest neid suudavad silma pisarakile rakud koos veega omaks võtta. Tänu sellele protsessile kuiva silma põletik pidurdub.

Teaduslikus väljaandes “Ocular Surface” kirjutati juba aastal 2013, et kuiva silma haiguse peamiseks põhjuseks on soolade suurenenud sisaldus pisarates, mida tavaliste silmatilkadega pole võimalik parandada.

Niisiis tuleb silmaarstilt ja apteekrilt ise küsida silmatilku, mis sisaldaksid inimesele omaseid osmoprotektoreid ehk L-karnitiini ja eritrütooli.

Silmade tervise kohta lugege täpsemalt SIIT

Jaga
Kommentaarid