Tubakast loobumise nõustamisteenust pakutakse 15 kabinetis üle Eesti. Härmi sõnul on nende kabinettide eesmärk aidata sõltlastel vabaneda nikotiinisõltuvusest ja piirata tubakatarbimist. „Tubakast loobumise õnnestumisele aitab oluliselt kaasa see, kui selgitatakse välja suitsetaja jaoks olulisemad tubakast loobumise põhjused ja motivaatorid. Nõustamiskabinettides pakutakse psühholoogilist tuge ja vajadusel leitakse sobivad medikametoossed abivahendid, et loobumise tõenäosust veelgi suurendada,“ räägib Härm.

Nikotiinisõltuvust võib võrrelda kokaiini- ja heroiinisõltvusega ning paljude jaoks ongi suitsetamisest loobumise juures kõige keerulisem füüsiliste võõrutusnähtude ületamine. Sümptomid ilmnevad väga kiiresti, isegi kohe. Juba 2-4 tundi pärast viimast sigaretti muutuvad inimesed ärevaks, kergesti ärrituvaks ning esineda võib unetust. Kiusatus uut sigaretti süüdata on peaaegu talumatu ning seetõttu võib suitsetamisest loobumise ajal tekkida tagasilööke. Nõustaja ülesanne on loobujat ka sellisel puhul toetada ning aidata leida uut indu. Kui loobumine esimesel katsel ei õnnestu, arutatakse läbi vead, mida järgmisel korral vältida. Uuringud näitavad, et nõustaja abiga suudab loobuda iga viies suitsetaja.
Nõustamiskabinettides töötavad vastava ettevalmistuse saanud arstid, õed ja ämmaemandad, kes oskavad anda õigeid suuniseid. „Suitsetamine on sõltuvushaigus ja sellest vabanemiseks on vaja professionaalset abi. Kuid suitsetamisest loobumine on võit nii iseenda kui ka tubaka üle. Loobuda pole kunagi hilja,“ rõhutab Härm.

Tubakast loobumise nõustamise protsess kestab 12 kuud ja koosneb 5-6 seansist. Esmakordne nõustamine toimub nõustaja kabinetis ning kestab 45-60 minutit. „Paneme üheskoos paika personaalse loobumisplaani. Kui sõltuvus on suurem, siis ka raviplaani. Kinnitame loobumise tähtaja, mis võiks jääda rahulikumasse aega, kui ei toimu suuremaid pidusid ega ole tööl nii pingeline. Informeerime loobujat, milleks esimestel tubakavabadel päevadel valmis olla ning kuidas kiusatustele vastu panna,“ sõnab Härm.

Järgmised konsultatsioonid on 15 minutit pikad ning võivad toimuda ka telefoni või e-posti teel. Need on mõeldud loobuja edusammude või tagasilanguse hindamiseks ja vajadusel plaani kohandamiseks. Loobujast saab mittesuitsetaja, kui esimesest suitsuvabast päevast on möödas 12 kuud.

Tervise Arengu Instituudi andmetel on vaid pooled suitsetajatest kursis sellega, et Eestis pakutakse tasuta professionaalset tubakast loobumise nõustamisteenust. „Enamik suitsetajaid proovib endiselt iseseisvalt tubakast loobuda, teadmata et Eestis on vastav nõustamine tasuta ega nõua ka saatekirja. Vajalik on vaid leida endale lähim nõustamiskabinet ja end eelnevalt registreerida,“ rääkis Härm.

Nõustamiskabinettide nimekiri ja täpsem info on kirjas veebilehel www.tubakainfo.ee.