Paljudel juhtudel on aidanud õunaäädika lahja lahus viia ainevahetust tasakaalu, ülekaalulistel aidata normaalkaalu taastada juhul, kui tõmbutakse tagasi magusa ja liigrasvaste toiduainete söömisel.

Õunaäädikas on kui ravim ja olenevalt haigusest on tarvitamise annused erinevad. Igat ravimit tuleb alguses kasutada ettevaatlikult, alustades väiksemate annustega organismi harjutamiseks. Inimene ju ei tea oma organismi happesuse taset, seega saab otsustada kasulikkuse üle peaasjalikult enesetunde järgi. Kui enesetunne paraneb peale 3-4 päevast tarvitamist, võib seda kogust suurendada, kuid mitte üle 2 klaasi päevas.

Külmetushaigusi ennetava profülaktika mõttes on soovitav iga päev juua tervistavat õunaäädikajooki: 1 klaasile veele lisada 2 tl õunaäädikat ja 1 tl mett, kusjuures mesi on siin oluline komponent.

Südamehaiguste esinemisel lisada õunaäädikale küüslaugu küüsi ja maitse järgi mett. Klaas täita sooja veega, juua lonkshaaval hommikuti. See aitab vabaneda rasvaladestustest arterites.

Paljude konkreetsete haiguste korral on soovitavad kogused hoopis teised.

Alkoholismi ravis medikamentidega soovitatakse lahjat lahust kasutada kuni 1 tl päevas, et organismi tasakaalustada, mürke organismist välja tuua.

Seljalüli osteoporoosi, artriidi, soolade kuhjumise puhul soovitatakse isegi 10 tl koos 1 klaasi veega korraga sisse võtta. Seda korratakse iga 3 tunni järel ja tehakse 1 kuu järjest. Juhul, kui tekib probleeme maos, tuleb annust vähendada.

Kuna õunaäädikas vedeldab verd, laiendab veresooni, on ateroskleroosi korral seda soovitav tarvitada 2 tl 1 klaasi vee kohta, 2-3 klaasi päevas.

Sooltehaiguste/vaevuste korral soovitatakse 3 nädalat järjest enne sööki iga päev ära juua selline lahjendus: 1 klaasi vee kohta 2 tl äädikat.

Liigeste hädade puhul võib õunaäädikat koos meega ka kompressina tarvitada. Liigestele määritakse äädika ja meesegu, seotakse lambavillast salliga hoolikalt kinni ja lamatakse teki all. Seega soovitatakse kasutada öösel.

Peavalu ja kolmiknärvi põletiku puhul võib juua 2 klaasi päevas lonkshaaval 2 tunniste vaheaegadega (2 tl/1 klaasile veele). Samas võib teha ka inhalatsiooni lahjendamata äädikaga.

Normaalse kehakaalu tagamiseks pruugib juua hommikuti 1 kl õunaäädika lahust (2 tl/1 kl veele) 1 kuu jooksul, siis peaks tulemust juba näha olema.

Iga konkreetse haiguse puhul oleks vaja konsultatsiooni raviarstiga. Antud soovitused on profülaktilised. Ravi korral tuleb aga oma jälgida oma keha. Tema tunneb, mis on optimaalne kogus.