Inimkehas toodetakse koensüüm Q10 vahendusel enamik metaboolsest ehk kasutamiseks sobivas vormis energiast. Q10 ehk ubikinoon-10 aitab ka hoida või taastada teiste antioksüdantide vajalikku taset.

Selleks, et organismil oleks piisavad Q10 varud, tuleks olla normaalne sööja. Vaid sel juhul saabuvad seedetrakti kõik need ühendid, mis on vajalikud, et verre jõuaks vajalikus hulgas koensüüm Q eri variante, sealhulgas Q10-t.

Toidulaualt ei tohiks pikemat aega puududa omastatavuse ja toimiva sisalduse poolest inimorganismi jaoks tõepoolest rikkalikud Q10 allikad, näiteks makrellid, sardiinid, mõned linnuliha liigid, ning muna ja loomaliha. Kusjuures loomaliha puhul on kõige Q10 rikkamad just süda, maks ja neerud.

Mitmesuguseid ubikinoone (näiteks Q9-t) saadakse ka mujalt, aga need tuleb maksal muuta vajalikuks Q10-ks. See on aga organismile väga suur lisakulutus nii ensüümide, vitamiinide kui ka energia poolest. Q10 suurim sisaldus on nendes organites, mis vajavad enim toodetud energiat — süda, maks ja neerud.

Millal on vaja Q10 toidulisandina juurde võtta?

Koensüüm Q10 on mõeldud kasutamiseks kuurina stressiperioodil, turgutava vahendina energiapuuduse korral ja ka haigustest taastudes. Kindlasti tasuks mõelda selle preparaadi kasutamisele vanematel inimestel, kuna neil on kehasisesed Q10 varud väiksemad.

Vananedes ning teatud haiguste (südamehaigused, kõrgvererõhktõbi jt) korral väheneb meie organismi võime Q10 toidust omastada. Ekspertide hinnangul on keha Q10 tase kõrgeim 20–25. eluaasta juures, pärast seda hakkab Q10 tootmine organismis langema. See preparaat sobib energiat andva vahendina ka kõrgvererõhutõvega inimestele, kuna ei tõsta vererõhku.

Nii et kui tunned, et väsimus murrab ja õige toitumine enam ei aita, siis konsulteeri arsti või apteekriga — ehk leiad lahenduse!