Nii füüsilise kui vaimse valu aistingu annab aga sama ajuosa. Seega, kui inimene tunneb vaimset valu, reageerib aju nii, nagu oleks ta tugeva löögi saanud, räägib Ungari sõltuvusekspert Gabor Mate.

Igasugune sõltuvus saab alguse valust ja soovist põgeneda selle eest. Selle asemel et kõik tundmused läbi elada. Seejuures pole vahet, kas tegemist on narkootikumi-, alkoholi- või hoopis poodlemissõltuvusega. Neil kõigil on üks eesmärk: pääseda reaalsusest ja sellega kaasnevatest muredest.

"Tiibeti raamat elust ja surmast" ütleb: “Mida iganes sa teed, ära ürita põgeneda valu eest, vaid ela see läbi.” Nimelt on kurb tõsiasi see, et püüd pääseda valust tekitab seda ainult juurde. Sellest paranemiseks on vaja aga lähedase kaastunnet. Seega — valust vabanemiseks peab kõikvõimalikud emotsioonid läbi elama, kuid selleks on vaja su kõrvale inimest, kes hoolib.

Paraku elame ajal, kui peamiseks eesmärgiks on saada kiire rahuldus. Ehk teisisõnu otsime pääsemist ja rahuldustunnet, kuigi peaksime kogema ka kaotusvalu ja laskma sel endast läbi voolata.

Selleks, et pääseda põrgust, peab minema sellest läbi. Kiirteed pole.

Vaata ka videot!