Mitmes Euroopa riigis läbi viidud uuringud näitavad, et ühel inimesel 20st võib mingil eluetapil esineda uriinipidamatust. Teatud vanuserühmades võib pidamatus kimbutada koguni iga kolmandat inimest. Arvatakse, et Eestis kannatab kuni 120 000 inimest uriinipidamatuse all.

Olgugi, et uriinipidamatus on elanikkonnas laialt levinud, on see jätkuvalt tabuteema. Need, kes selle olukorraga silmitsi seisavad, tunnevad häbi ja ebakindlust ning kardavad, et nende probleem saab avalikuks.

Uriinipidamatusel võib olla mitmeid erinevaid põhjuseid — haigused ja operatsioonid, stress, neuroloogilised häired, menopaus, vanusest tulenevad muutused, pärilikud tegurid, ravimid, ülekaalulisus jne. Pidamatus võib tekkida ka raseduse ajal ja pärast sünnitust.

„Uriinipidamatus on individuaalne ning selle ravimine vajab personaalset lähenemist,” ütles Krootuse Hooldekodu juhataja Maret Lokk. „Vanemas eas on pidamatuse teke seotud ealiste muutustega ning siis on seda raskem täielikult välja ravida. Nooremas eas on seda lihtsam teha,” selgitas Lokk. „Uriinipidamatuse korral tuleks kindlasti kohe pöörduda arsti poole, et leida probleemile parim ravi.”

Uriinipidamatus võib mõjutada elukvaliteeti. Kuigi see haigus pole eluohtlik, on uriinipidamatusel inimesele füüsiline, psühholoogiline ning rahaline mõju. Kaotades enesekindluse võib inimene hakata vältima erinevaid koosviibimisi ja avalikke üritusi, mis mõjutab tema sotsiaalset, seksuaalset ja vaimset tervist.

„Et uriinipidamatuse käes vaevlevate inimeste elukvaliteeti parandada, on tootjad välja töötanud kvaliteetsed, innovaatilised ja efektiivsed hügieenisidemed ja mähkmed erineva vajadusega inimestele. Hügieenitoodete eesmärgiks on hõlbustada igapäevaseid tegevusi, tagades pideva kuivuse ja mugavuse,” kommenteeris Lokk.

Väikesed muutused aitavad probleemi leevendada

Hügieenitoodete valmistaja iD Expert toob välja erinevaid viise, kuidas ise uriinipidamatust ravida või leevendada. Näiteks tervislik toitumine, eriti madala happelisusega toitude lisamine menüüsse, kofeiinist, teest ja karboniseeritud jookidest loobumine ning piisavas koguses vee joomine võivad olla uriinipidamatuse leevendamisel abiks. Halvad harjumused, nagu suitsetamine ja alkoholitarbimine, võivad uriinipidamatust soodustada. Olukorda aitavad leevendada erinevad vaagnapõhjalihaseid tugevdavad harjutused, mis seeläbi parandavad põiekontrolli ja vähendavad uriinilekkeid.