Üheks jalgade paistetuse põhjuseks on kroonilise veenipuudulikkuse tagajärjel tekkinud vere tagasivool ehk valesuunaline vool jalaveenides. Tavaliseks kroonilise veenipuudulikkuse tagajärjeks on veenilaiendid ehk varikoos, mida kutsutakse ka veenide ämblikuvõrguks.

Juhul, kui veenilaiendeid ei ravita, ilmuvad aja möödudes jalgadele ravimatud haavandid.

Samuti võib krooniline veenipuudulikkus ka hemorroide põhjustada.

Veenilaiendid ehk varikoos

Jalgade varikoos on pindmiste veenide laienemine. Kui veeniseinad ei pea suurenenud vererõhule vastu, siis veenid hakkavad laienema.

Veenilaiendite tagajärjel kahjustatud veenid on tavaliselt tumepunast või sinist värvi, nad on laienenud, tursunud ja nahapinnale väljakummuvad, moodustades seejuures käärusid ja sõlmi.

Enamasti esineb neid jalgadel, kuid võivad tekkida ka kätele, näole, vööpiirkonda või rinnale. Laienenud veenide võrgustik on nahapinnale tekkinud peente veenide jäljend, mis moodustab ämblikuvõrguga sarnaneva veresoonte rägastiku.

Kas kuulute riskigruppi?

Krooniline veenipuudulikkus vaevab umbes 30 protsenti täiskasvanuid. Naised haigestuvad sagedamini, eriti rasedad ning eakamad inimesed.

Tõenäosus, et teid hakkab vaevama krooniline veenipuudulikkus on suurem juhul, kui:
• teie vanematel või vanavanematel oli varikoos;
• töötate seisvas või istuvas asendis;
• teil on ülekaal;
• manustate hormonaalseid rasedusvastaseid preparaate.

Mida teha jalgade turse korral?

Mida varem oma veenide tervise eest hoolitsema hakata, seda paremini saab terviseprobleeme ennetada. Kroonilise veenipuudulikkuse sümptomite leevendamiseks ja nende arengu aeglustamiseks on hea liikuda palju, võimaluse korral tõsta vahetevahel jalad kõrgemale ning teha jalalaba ergutavaid harjutusi; kanda tugisukki ning tugevdada veene spetsiaalsete toidulisandite abil seespidiselt.

Mida need spetsiaalsed toidulisandid siis endast kujutavad, et aitavad leevendada kroonilisest veenipuudulikkusest ja hemorroididest põhjustatud vaevusi? Diosmiini, hesperidiini, estsiini ja hariliku pune ekstrakti, mis aitavad tõsta veeniseinte toonust, parandada vere tsirkulatsiooni veenides ja vähendada kapillaarveresoonte lekkimist.

Need toimeained aitavad leevendada ka jalgade spasme, raskus- ja pingetunnet, turset, kuumalaineid, sügelust ja teisi sümptomeid, mis veenipuudulikkuse ja hemorroididega kaasneda võivad.

Täpsemat infot spetsiaalsete toidulisandite kohta küsi apteegist!