Põhjused on väga erinevad, aga meeles tuleks kindlasti pidada, et tegemist on operatsiooniga ja sellesse tuleb täie tõsidusega suhtuda. Rääkisime Eesti ühe staažikama ilukirurgi dr Jüri Kullamaaga, mida peaks kindlasti arvestama, kui lõikus ette võtta ja kuidas toimub operatsioonist taastumine.

„Pärast lõikust on sõltuvalt töö raskusest vajalik keskmiselt 10 päevane haiguspuhkus. Ja siinkohal tuleb tõesti aeg maha võtta ja oma kehale rahu anda,“ manitseb doktor. „Ma olen näinud palju patsiente, kes ütlevad, et enesetunne oli hea ja kõiki aktiivseid tegevusi sai teha, hiljem aga tekivad komplikatsioonid. Seetõttu on väga oluline, et arsti õpetussõnadest tuleb kinni pidada.“

Peale operatsiooni tuleb kuu aega kindlasti vältida sportimist ja erinevate raskuste tõstmist. Raskuseks võib olla ka lapse tõstmine ja selleks ajaks tuleb võimaluse korral omale abilisi leida. „Raskuste tõstmisega tuleb kindlasti ettevaatlik olla, kuna tugeva pingutuse korral võib rind ära vajuda,“ ütleb Kullamaa. Vältida tuleks ka sauna ja ujumist, duši all käimine on aga igati lubatud, lihtsalt võib mõnda aega pisut ebamugavam olla.

Taastumise aeg sõltub suuresti sellest, kas implantaat pannakse rinnanäärme või -lihase alla. Näärme alla pandud implantaadist taastutakse kiiremini, aga sobivus sõltub eelkõige inimese kehaehitusest.

Kullamaa sõnul ei pruugi operatsioonist ärgates tulemus just kõige esteetilisem paista, kuid esimestel päevadel või isegi esimestel nädalatel on see normaalne. „Tursed ja verevalumid käivad asja juurde ja sellega peab arvestama, samuti valu, kuigi inimeste valulävi on väga erinev, siis annab lõikus tunda ja esimestel päevadel on soovitav võtta valuvaigisteid.“

Lõpliku kuju saavutavad rinnad umbes pool aastat kuni aasta peale operatsiooni, see on see aeg, mil rinnad saavad lõpliku vormi.