Kodutohtri oktoobrikuu teemad
* Suhkur peksupoisi rollis

* Stress aheldab seksi

* Müüdid ja tõed menopausist

* Kas su nahk on tundlikuks hooldatud?

* Kuidas külmetushaigusest pääseda

* Sool: kas veel üks valge surm?

* Ka sina saad päästa elu!

* Hambahoolduse tõed ja valed

* Kas südame lisalöögid on ohtlikud?

* Kergenda maksa tööd

Oleme küll lugenud ja ka näinud, kuidas peab õnnetuse korral tegutsema, kuid kardame ikkagi, et teeme midagi valesti ja võime olukorra hullemaks teha. Õnneks pole enamik õnnetusi või hädajuhtumeid nii ohtlikud, et kaalul oleks kannatanu elu — talle tuleb sageli lihtsalt toeks olla ja kiirabi välja kutsuda.

Ettevaatust peatraumaga

“Kui inimene on kukkunud pea peale, tuleks esmalt kontrollida, kas ta on teadvusel,” rõhutab Margit Pärn. “Teadvuse kaotuse korral tuleks kannatanu keerata väga ettevaatlikult küliliasendisse — mitte mingil juhul ei tohi teda tõsta istuma ega enda najal süles hoida. Kui on lülisambavigastus, teeb see asja hullemaks.

Teadvusel inimene võtab ise asendi, kus ta ennast kõige mugavamalt tunneb.

Tugeval kukkumisel pea peale võib tekkida ka kaelavigastus. Kuigi inimene teadvust ei kaotanud, tuleks sellegipoolest jälgida, kas tal on valu kaelas ja ega käed-jalad ei surise. Nende sümptomite korral tuleb jätta inimene rahulikult lamama ja kutsuda abi.

Tugeva löögi korral pähe võib tekkida ka peaajupõrutus. Seetõttu vajab inimene pärast kukkumist vähemalt 24 tundi lamamisrežiimi, rahu ja jälgimist, sest alati on oht, et traumajärgsetel tundidel või päevadel võivad ootamatult tekkida uued sümptomid või ettenägematud tüsistused. Kui tekib järjest tugevnev peavalu, iiveldus ja tasakaaluhäired, tuleks lasta end meedikutel üle vaadata.”

Seeni peab hästi tundma

Igal sügisel jookseb uudistest läbi mõni seenemürgistuse juhtum, mis halvemal juhul võib lõppeda isegi surmaga. Esmaabikoolitaja arvab, et korjama peaks ainult neid seeni, mida inimene kindlalt tunneb, kuid ikka aetakse mõni mürgine seen söögiseenega segi.

“Kui on kahtlus, et tegemist võib olla seenemürgistusega, peab kannatanule andma väikeste lonksudena vett juua ning võimalikult kiiresti tuleks anda aktiivsütt. See on asendamatu abimees mürgistusjuhtude korral ja seda peaks igas koduapteegis varuks olema. Aktiivsüsi seob söödud mürgiseid aineid ja takistab nende imendumist.”

Loe edasi Kodutohtri oktoobrikuu numbrist või portaalist kodus.ee