Unehäiretesse ei tohiks suhtuda kergekäeliselt, kuna uneaeg ja -kvaliteet mõjutavad oluliselt keha paljusid funktsioone. Unehäired viivad immuunsüsteemi tasakaalust välja ning muudavad organismi vastuvõtlikumaks haigustele, halvendavad mälu ja suutlikkust keskenduda, võivad kiirendada vananemist, põhjustada kõrgvererõhktõve, diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste teket ning süvenemist. Muuhulgas on unehäirete korral pea võimatu langetada kehakaalu, kuna hormoonid on tasakaalust väljas. Kannatab nii tervis, hea välimus kui elukvaliteet tervikuna.

Unehäirete põhjuseid on palju, alates stressist lõpetades kehaliste ja funktsionaalsete häiretega, kuid on tuvastatud, et ka teatud mineraalainete, eeskätt magneesiumi puudus võib unekvaliteeti oluliselt halvendada. Magneesium osaleb organismis und soodustava melatoniini tootmisel, mistõttu viib selle puudus sassi keha ärkveloleku ja une rütmi, inimene on krooniliselt väsinud, väheneb vastupanuvõime stressile. Samuti on magneesium oluline närvirakkude töös ning lõõgastumisel, selle puudusel on inimene tavapärasest rahutum ja kergemini ärrituv, mis omakorda raskendab rahulikku uinumist.

Magneesiumipuudus võib tekkida kehas madala maohappe tagajärjel, samuti soodustavad selle puudujääki erinevad viirused ja infektsioonid. Magneesiumipuudus võib tekkida aga ka lihtsalt üksluisest menüüst. Tänapäeval on magneesiumipuudus tingitud eelkõige liigsest rafineeritud toidu ja liigse suhkru tarbimisest, aga ka kõrgest stressitasemest, mis omakorda vähendab magneesiumitaset organismis ja põhjustab selle defitsiiti.

Minu senine kogemus näitab, et paraku ei arva paljud eestlased, et organismil võiks olla mõne toitaine puudus ning veelgi vähem osatakse mineraalainetega seostada unehäireid. Puudulikud on ka teadmised sellest, kust vajalikke toitaineid ammutada.

Magneesiumi põhiliseks allikaks on toit, mistõttu tasuks esmalt üle vaadata oma toitumisharjumused. Jälgida tasub ka toidu kaltsiumisisaldust — liigne kaltsium põhjustab organismis magneesiumipuudust. Unehäirete korral on abiks ka magneesiumi sisaldavad toidulisandid, mis lisaks magneesiumivarude taastamisele lõõgastavad ning aitavad paremini uinuda. Toidulisandina on magneesiumi soovitav juurde tarvitada eeskätt stressirohkel perioodil, kuna stressiolukorras suureneb mineraalainete igapäevane vajadus veelgi ning tavatoiduga ei pruugi vajalikku toitainete kogust kätte saada isegi siis, kui menüü on tervislik. Siinkohal on aga oluline jälgida, millises kombinatsioonis lisand on — näiteks B6 vitamiin aitab magneesiumil paremini imenduda.