Siin on mõned viisid, kuidas unenäod võivad su tervist mõjutada:

1. Õudukad

Kellelegi ei meeldi õudusunenägusid näha. Paljud juba teavad, et unenäod on seotud mõne emotsionaalse trauma või vaimse haigusega, aga teadlased on avastanud ka, et õudukad võivad olla seotud südamehaiguste või uneapnoega. Seda võivad põhjustada häiritud südame tuksumine, aga ka hingamine, mistõttu su aju hakkab sulle magamise ajal hoiatusmärke saatma. Seega, kui näed pidevalt õudusunenägusid, tasuks pöörduda perearsti poole ja lasta oma tervist kontrollida.

2. Mitme unenäo nägemine öö jooksul

Paljud inimesed ei mäleta unenägusid, mida nad öö jooksul nägid ja meelde jääb vaid see uni, mida nähti vahetult enne ärkamist. Kui avastad, et ärkad öösiti une tõttu mitu kohta, siis see võib viidata tujukõikumistele nagu ärevushäired või depressioon.

3. Hästi elulised või kummalised unenäod

Inimesed näevad selliseid unenägusid kogu aeg, mistõttu ei pruugi see koheselt tähendada, et midagi ongi valesti, aga liiga sage alkoholitarvitamine võib seda süvendada. Samuti võivad mõned sündroomid nagu näiteks Parkinsoni sündroom neid unenägusid öö jooksul tekitada ja isegi antidepressantide tarvitamine võib muuta unenäod hullumeelsemaks.

4. Unenäod, mis sind liiga vara üles äratavad

Unenägude tõttu üles ärgata pole midagi erilist, aga on mõned unenäod, mis suudavad meid alati tund enne äratuskella helisemist üles äratada. See võib tähendada, et vajud REM-unne varem ja tuled sellest ka varem välja. See võib taaskord vihjata tujukõikumistele nagu ärevushäired ja depressioon.

5. Unenäod, mida mõjutasid eelmise päeva sündmused

Igasugused asjad võivad meie unenägusid mõjutada, aga kui näed pidevalt halbu unenägusid, mõtle läbi, mida sa eelmisel päeval tegid või mis sind parasjagu vaevab. Sageli kipume igapäevategemistega enda eest oma muresid varjama, aga magades pole meil enam kuhugi põgeneda. Kui näed halbu unenägusid väga sageli, võib see tähendada seda, et peaksid üle vaatama toidud, mida päeva jooksul tarbid ja ka muusika, mida kuulad või filmid, mida vaatad. Isegi vitamiinid võivad meie unenägusid mõjutada. Näiteks B6 vitamiin, mida meie keha vajab, võib muuta unenäod elulisemaks.

6. Rahulikud unenäod

Tervislik eluviis võib isegi su unenägudele positiivselt mõjuda. Kui liigutad end piisavalt ja sööd tervislikult, muutuvad ka su unenäod meeldivamaks. Kas teadsid näiteks, et banaani söömine enne magaminekut muudab unenäod toredamaks? Lisaks, kui keskendud asjadele, mis sinu tuju rikuvad ja püüad neid muuta, võid vabaneda ka õudusunenägudest.

7. Unenäod, mida koged raseduse ajal

Sageli kipuvad naised raseduse jooksul nägema rohkem unenägusid ja just neid eriti veidraid unenägusid, mida me pigem näha ei tahaks. Kuigi õudusunenäod pole meeldivad, siis võib see tegelikult hoopis head tähendada. Itaalias läbi viidud uuring tõestas, et mida rohkem vastikuid unenägusid rasedad naised nägid, seda vähem aega kestis sünnitus.

Allikas: Meaww