Voice massage teraapia töötati välja Soomes 80ndate aastate alguses. Selle juhtfiguur oli Leena Koskinen, kes ise oli praktiseeriv füsioterapeut. Teraapia väljatöötamisel konsulteeris ta teraapia terviklikkuse ja efektiivsuse täiustamiseks palju ka kõrva-nina kurguarstide ning laulõpetajatega.

Soomes alguse saanud voice massage teraapiat rakendatakse täna laialdaselt nii Põhjamaades kui ka mujal Euroopas. Voice massage’ist on abi saanud paljud lauljad, mistõttu töötavad kutselised terapeudid ka suuremate ooperiteatrite juures Soomes, Rootsis ja Inglismaal.

Kuidas tekib hääl?

Inimese hääl saab alguse hingamislihaste ning häält tekitavate elundite koostööst. Väljahingatav õhk paneb vibreerima häälepaelad, mille tulemusel tekib esmane hääl. Hääl kulgeb mööda vokaaltrakti (kõri, neel, suu ja ninaõõs) ülespoole, kus saavutab ninaõõne ja rinna resonaatorite toimel oma lõpliku kõla, isikupärasuse ja kandvuse. Et hääle tekitamine oleks vaba, sujuv ja meie kontrollile alluv, on tarvis hästi toimivaid hingamislihaseid (diafragma, roietevahelised lihased) ning hingamise abilihaseid. Samuti osalevad aktiivselt meie kõnes kõri tõstvad ja langetavad lihased, mälumislihased, keelelihased, pehme suulagi ning huulte liikumist manipuleerivad lihased. Kogu see keeruline mehhanism tagab, vajaliku õhusurve ja lihastoonuse, et inimene saaks oma häält võimalikult mitmekülgselt ja efektiivselt kasutada.

Kuidas näeb välja voice massage teraapia vastuvõtt?

Teraapia alguses hinnatakse kliendi hingamismudelit: pindmine hingamine versus süvahingamine. Vastavalt kliendi probleemile kasutatakse massaaživõtteid, mis peaksid leevendama lihaspingeid, kas siis diafragma või roietevaheliste lihaste liikuvust parandavad võtted. Oluline roll on samuti hingamisabilihaste, lõua sulgemise ning avamislihaste manipulatsioonil. Voice massage teraapiaga käib veel kaasas hulk erinevaid hingamist ja rühti parandavaid harjutusi. Teraapia käigus hinnatakse kliendi hääle kvaliteeti ja kandvust ning valitakse igale kliendile sobivad hääle kvaliteeti tõstvaid võtteid.

Kes võiksid pöörduda Voice Massage teraapiasse?

Voice Massage teraapia on ennekõike mõeldud inimestele, kes kasutavad palju oma häält — õpetajad, lasteaiakasvatajad, näitlejad, lauljad, müügikonsultandid jne. Teraapia on andnud häid tulemusi ka astmat põdevatel inimestel ning seda on edukalt kasutatud insuldijärgses taastusravis.