Matchal on sajandeid olnud tähtis roll Jaapani kultuuris ning täna nauditakse rohelise tee pulbrit üle maailma. Selle tervendavad omadused ning joomisel saadav looduslik energialaeng muudavad matcha tõeliseks supertoiduks.

Matcha maitseb värskelt ja roheliselt — natuke meenutades rohelist teed. See on tasakaal õrnalt magusa ning mõruda vahel. Rohelise tee valmistamisel visatakse teelehed peale tõmmise valmimist minema — matchat juues tarbitakse ära terve leht. See tähendab erilist maitset, tekstuuri ja välimust, kuid lisaks ka palju rohkem toitaineid.

Matcha tervislikkusest võikski rääkima jääda

Matchas on kuus korda rohkem antioksüdante kui goji marjades, 17 korda rohkem kui mustikates ning 60 korda rohkem kui spinatis. Antioksüdandid on need maagilised toitained ja ensüümid, mis võitlevad UV kiirguse negatiivse mõju vastu ning kaitsevad haiguste eest. Kõigest ühes tassis matcha tees on viis korda ohkem antioksüdante kui üheski teises toiduaines.

Kohvi asemel?

Energia saamiseks ja ärkvel püsimiseks pöördume me eelkõige kohvi poole. Kuid matchas sisalduv kofeiin töötab koostöös L-Teaniiniga, mis tagab kuni 6-tunnise energialaengu ilma kohvile omaste kõrvalmõjudeta. Matchas peituv looduslik energia on hea ja puhas. Muideks, L-Teaniini “kõrvalmõju” on dopamiini ja serotoniini tootmine. Need kaks ainet parandavad tuju, mälu ja aitavad keskenduda.

Lisaks energialaengule võib matchat juua ka rahustaval eesmärgil. Üle tuhande aasta on Hiina Daoistid ja Jaapani Buddha mungad kasutanud matcha rohelist teed meditatsiooniks ning puhkamiseks, samal ajal ärkvel olles. Aminohape L-Teaniin on ideaalne konstsentreerumiseks või meditatsiooniks.

Matcha tee joomist on otseseselt seostatud ka ainevahetuse kiirendamisega ja matcha aitab kehal neli korda kiiremini rasvu põletada. Erinevalt enamikest kaalulangetusviisidest turul, ei ole matchal tuvastatud mitte ühtegi klassikalist kõrvalmõju nagu kiirenenud südametöö või kõrge vererõhk, see on täiesti ohutu! Kaalulangetuse esimene etapp peaks olema aga keha jääkidest puhastamine. Kolm nädalat enne matcha teelehtede korjamist, kaetakse need päikesevalguse eest. See toob taimes esile võimsa klorofülli tootmise, mis mitte ei anna teele imelist erkrohelist värvust, vaid annab sellele ka keha puhastavad omadused — matcha puhastab keha raskemetallidest ning toksiinidest.

Matcha rohelises tees sisalduvad katehhiinid on tõestatud antibiootiliste omadustega, mis tugevdavad keha tervikuna. Lisaks sisaldab kõigest üks tass matchat olulisel määral kaaliumit, vitamiine A & C, rauda, valke ning kaltsiumi.

Matcha on superfood selle kõige otsesemas tähenduses.

Kuidas matchat õigesti teha?

Sageli arvatakse, et matcha valmistamine on pikk ja keeruline protseduur, kuid tegelikult ei vasta see üldse tõele. Matchat on võimalik valmistada kõigest poole minutiga ja selleks ei ole vaja muud kui:

  • 1g / pool teelusikatäit matcha pulbrit
  • tassi või kaussi
  • bambusvisplit

Protseduur ise näeb välja selline:

  1. Lisa matcha pulbrile 80-kraadine ehk peaaegu keev vesi,
  2. aja segu bambusvispliga vahule,
  3. lisa vastavalt maitsele vett juurde, et saada täpselt nii kange tee, kui maitseb.

Kuna matcha näol on tegemist jahvatatud rohelise tee lehtedega, siis täielikult see vees ei lahustu — matcha vispel aitab need kaks koostisosa kokku segada ning teeb tekstuuri mõnusaks pehmeks. Latte armastajad võivad juurde lisada ka piima. Tulemus on väga mõnus, eriti näiteks mandlipiimaga!

Mis vahe on rohelisel teel ja matchal?

Tegelikult on matcha näol tegemist jahvatatud rohelise tee pulbriga, midagi muud sinna juurde lisatud pole. Küll aga erineb matcha rohelisest teest eriliste kasvumeetodite ja töötluse poolest.

Matcha jaoks kasutatavad teelehed eristuvad tavalise rohelise tee lehtedest juba kasvatamisel. Matcha roheline tee kasvab viimased kolm kasvunädalat viludas, mis võimendab klorofülli ning antioksüdantide sisaldust lehes. Matcha pulbrit valmistatakse ainult kõige parematest teelehtedest, mis valitakse välja ja korjatakse käsitsi. Lehtedelt eemaldatakes väädid ja varred ning seejärel jahvatatakse lehed kiviveskites peeneks pulbriks.

Tänu sellele on matcha tervislikud omadused tunduvalt tugevamad kui tavaliselt rohelisel teel. Täpsemalt, tuleks juua kümme tassi rohelist teed, et saada matchale omaseid toitaineid.

Erinevus on ka valmistamisel. Matcha pulbrile kallatakse tee valmistamiseks ~80C vesi. Tavalise rohelise tee valmistamiseks kasutatakse üldiselt keevat vett, mis hävitab selle kasulikud omadused. Lisaks juuakse matcha teed juues ära kogu teeleht, rohelise tee puhul valmistatakse lehtedest tõmmis ning peale tee joomist visatakse lehed minema — kaotades samuti suure hulga kasulikke aineid.

Mõned võrdlused:

C-vitamiin
Matcha — 60 mg
Roheline tee — 6 mg

Katehhiinid (võimsad põletikuvastased antioksüdandid, mis teiste kasulike omaduste hulgas kiirendavad ainevahetust ja füüsilist vastupidavust)
Matcha — 134 mg
Roheline tee — 63 mg

L-Teaniin (aminohape, mis soodustab õpivõimet ja mälu)
Matcha — 45 mg
Roheline tee — 3 mg

Kas matcha asendab kohvi?

83% inimestest eelistavad hommikul juua kohvi, tehes sellest kõige populaarsema hommikujoogi.

Kohvi puhul on tuntav kiire ja tugev energialaeng peale kohvi joomist, mis aga tunni-paari jooksul taandub ja tekitab pigem vastupidise efekti. Matcha kofeiinisisaldus on ~1/3 kohvi kofeiinisisaldusest, kuid koostöös L-teaniiniga eraldatakse energiat järk-järgult ning stabiilne laeng kestab kuni kuue tunni vältel. Selle tõttu ei teki kohvile omast ärevust, värinaid, või nö energia kokkujooksmist. Veel üks võrratu L-Teaniini “kõrvalmõju” on dopamiini ja serotoniini tootmine. Need kaks ainet parandavad tuju, mälu ja aitavad keskenduda.

Tänu kõrgele vitamiinide, aminohapete ja paljude teiste kasulike ainete sisaldusele on matcha ideaalne alternatiiv kohvile ning sobib suurepäraselt hommikuseks rituaaliks.

Kust peaksin matchat ostma ja kauaks seda umbes jätkub?

Kuna Eestis müügil olevate toodete kvaliteet on väga varieeruv, tasub teada mõnda nippi, kuidas ära tunda kvaliteetset matchat.

Suuremad rohelise tee sõbrad oskavad pakilt otsida sõnu “Tseremoniaalklass” (tee valmistamiseks mõeldud) või “Kulinaarklass” (küpsetamiseks mõeldud), kuid reaalsus on see, et ka samas kvaliteediklassis asuvad matchad võivad olla täiesti erinevad, nii maitselt kui ka omadustelt.

Regioon, kust matcha pärineb, mängib kvaliteedis äärmiselt suurt rolli. Matchat toodetakse ka Hiinas ja Taiwanis, kuid üldiselt tuleb kõrgema kvaliteediga matcha Jaapanist. Värvi puhul tuleb hinnata matcha rohelist tooni. Mida kirkama rohelisega on tegu, seda kvaliteetsem matcha on. Kui oled maitsnud head matchat, tunned ära ka selle õrnalt magusa ja maheda lõhna. Madala kvaliteedi matcha on tugevalt mõrkjas ja ebameeldiva maitsega. Kvaliteetne matcha peab sõrmede vahel tunduma nagu imepeen siidjas puuder, madalama kvaliteedi matcha tundub see ka sõrmede vahel karedam ning selle tõttu on ta sellest valmistatud matcha kvaliteetsest joogist täiesti erineva tekstuuriga.

Väga lihtsalt öeldes on matcha nagu paljud teised asjad elus — sa saad seda mille eest maksad. Matcha hinnad poes on täiesti seinast seina. 30g tseremoniaalmatcha hind jääb üldiselt 20€ kanti ning kõik, mis odavam, on üldiselt madalama klassi toode. Seda selle tõttu, et matcha näol on tegu väga limiteeritud ning kontrollitud tootega: kvaliteetne matcha on pärit kindlatest regioonidest, kus seda korjatakse ning väljastatakse turule väikeses koguses, vaid valitud pakkujatele ning väga konkreetse hinnaga. Tõesti, on müügil ka 100g pakendeid 10€ hinnasildiga, kuid vahe on märgatav — ning see jätab halva maitse suhu nii otseselt kui kaudselt.

Eestis müügil olevatest matchadest julgen soovitada Hi Matcha ning Chado matchat. Kuna tassi matcha valmistamiseks kulub vaid 1g pulbrit jätkub 30g paki puhul igapäevasel joomisel sellest kuuks ajaks või rohkemgi.