Kihutusjooksu pole — vastupidiselt paljulevinud tõele

Paarid, kes soovib rasestuda, usuvad, et spermid kihutavad munaraku poole. Neile antakse justkui start, munarakk on oma õitsvas eas ja võidujooks alaku! Nagu meid koolis on õpetatud, suunduvad miljonid spermatosoidid üksiku munaraku poole. Kui X kohtub X sugurakuga, saab tüdruk ja kui X kohtub Yiga, siis poiss.

Hakkame nüüd ümber õppima

Naise munarakud ei taha allutatud ja alistatud olla. Nad mängivad viljastumise protsessis otsustavat rolli ja valivad omale spermatosoidi ise. Kuidas on lugu võidujooksuga? Seda polegi, sest võitja on juba ette selgunud. Kuna lihtsalt munarakk on eelnevalt välja valinud, millist tüüpi sperme ta siseneda lubab.

Munarakk on viljastumisel võtmeisik

Nagu teemat uurinud teadlase, dr Joseph H. Nadau uuringuist selgus, pole munarakud passiivselt alandlikud, vaid paljunemisprotsessi võtmeisikud. Ja vastupidiselt levinud uskumusele, et spermid teevad munarakule tormijooksu, on lood tegelikult teistpidi.

Dr Nadau toob ühe põhjusena välja foolhappe molekulid, mis spermi ja munaraku omavahelist külgetõmmet mõjutavad. B-vitamiini või foolhappe ainevahetus on mõlemas erinev ning see võib olla otsustavaks faktoriks rakkude omavahelises „keemias”.

Allikas: Fertility Clinic Nordic