„Teadlikult valitud ja tarbitud spordijoogid aitavad treeningutest paremini taastuda,” kirjeldab Miilits. Spordijookide peamine eesmärk on taastada füüsilise pingutuse järel kaotatud vee- ja jõuvarusid. Intensiivse treeninguga võib Miilitsa sõnul inimene kaotada kuni kaks kilogrammi vedelikku ühes tunnis. Kuigi organism koosneb pea 70%-st vedelikust, võib ka paar protsenti oma keha kaalust higieritusega kaotatud vedeliku ja mineraalide tõttu langeda sooritusvõimekus ligikaudu 20%.

Millal juua?

Eelkõige on spordijoogid mõeldud neile, kelle treening kestab vähemalt 45 minutit, kuid ühtlasi sõltub see intensiivsusest. „Mõned treenivad ainult pool tundi, kuid teevad niisugust tööd, mida teine ei tee kahe-kolme tunniga ära,“ räägib Mirko Miilits. Spordijooke võib juua ka lühema kestvuse ja madalama intensiivsusega trenni ajal, kuid siis ei pruugi tema sõnul need lihtsalt efekti anda.

Kõige tõhusamalt mõjub spordijook pikamaatrenni ja kestvustreeningut tehes, näiteks rattasõidul ja pikemal sörkjooksul, kuid ka jõutrenni ja rühmatreeningu puhul. Sellisel juhul soovitab Miilits juua isotoonilisi spordijooke, mis on sarnased kehavedelikes leiduvate ainete kontsentratsiooniga. Eesti poelettidel on populaarne isotooniline spordijook Powerade, mis lisaks muudele vitamiinidele sisaldab ka vitamiini B6, mis aitab vähendada väsimust ja kurnatust. Isotooniliste spordijookide imendumine on järk-järguline, andes pikaajalist energiat. Juua tasub neid nii trenni eel, kehalise aktiivsuse ajal kui ka pärast treeningut. Miilits räägib, et rahulikus tempos jalutaja saab vajalikud ained kätte ka kraaniveest, kuid intensiivsema trenni puhul on neid spordijoogist võimalik rohkem omastada. Ta lisab, et isegi kui spordijook sisaldab teatud koguses suhkrut, on see parem variant, kui haarata trenni järel käsi limonaadi või energiajoogi järele.

Mitte ainult sportlastele

Spordijooke ei soovitata juua ainult spordiharrastajatel, vaid ka nendel, kes tegelevad oma kutsealases töös pingutava lihastööga. „Füüsilise töö puhul on lihased kogu aeg töös. Energiapõletus võrreldes istuva tööga on väga erinev,” sõnab tervisekoolitaja. Tihti on tema sõnul nii, et näiteks ehitustöölistel on lõunasöögiks kaasas võisai, mis ei kata toitainete vajadusi ära. Miilits nendib, et kui toidulaud on paigast ära, on kergem variant alustada lisandite tarbimisega. Spordijoogid ei aita taastada mitte ainult vedelikuvarusid, vaid ka mineraalide ja vitamiinide taset veres. „Kellel näiteks füüsiline töö ja toidulaud paigast ära — nende jaoks võib hea koostisega spordijook olla üks väike, kuid samas oluline samm parema toitumise suunas. Tuleb aga arvestada, et ükski lisand ega jook ei asenda tasakaalustatud toidulauda.“