Tuletame meelde: roheliseks läinud kartulid on mürgised ja neid ei tohi süüa!
- Kartul muutub roheliseks, kui viibib pikalt valguse käes, piisab ka tavalisest poevalgusest.
- Kartuli rohelised osad sisaldavad solaniini ‒ ühendit, mis on mõeldud kaitsebarjääriks putukate, haiguste ja mugulatega maiustavate loomade vastu.
- Samuti võivad kartulite solaniinisisaldust tõsta teatud liiki taimehaigused.
- Solaniini suurenenud sisaldusest kartulis annab märku mõru maitse, mille esinemisel söömine ka tavaliselt katkestatakse.
- Paraku ei saa mürgiseid aineid kuumtöötlusega eemaldada ning kuna me ei tea peale vaadates kunagi, kui sügaval mugulas leidub toksilisi komponente, siis kindlasti ei tasu roheliseks läinud kartulimugulat süüa.
- Solaniinimürgistus kutsub esile iiveldust ja kõhulahtisust.
- Selleks, et kartulid üle talve roheliseks muutumata vastu peaks, tuleb neid säilitada pimedas ja kuivas kohas, kus päikese- või lambivalgus neile ligi ei pääse.
Allikad: Naistekas, Eesti Loodus, Forte