1. Suhtlemine

Puudutuse keeles rääkimine on meile sisse kodeeritud. Kas mäletad, millal sa viimati täiesti alateadlikult oma käe vestluspartneri käele või õlale toetasid? Kas mäletad, millest te siis rääkisite? Ilmselt jagasite mingit head nalja või puudutasid teda kinnituseks, et olete asjast samamoodi aru saanud.

Puudutust kasutatakse ka siis, kui te väljendate sõnadega üht, aga sõnumi alltekst on miski muu. Kas liialdus, kerge valge vale või sümbolism paneb meid kaaslasele kehakeeles ja puudutustega märku andma, et tegelikult mõtleme me miskit muud ja kinnitame sellega, et mõistame teineteist.

2. Side

Puudutus annab vestlusele ja suhtlusele emotsiooni. Kõht tõmbub ärevusest krampi, külmavärinad jooksevad üle selja kui tunned hirmu, silmad tõmbuvad kissi, kui pingsalt ümbrust uurid — kõik need emotsioonid võimenduvad ja tõusevad füüsiliste reaktsioonidena veel teravamalt esile ning aitab meil maailma ja teiste inimestega paremini kontakti saavutada.

Meenuta oma kohtinguid. Kindlasti oli vähemalt ühel neist väga tore vestlus ja naersid õhtu läbi, aga partner ei teinud isegi katset su kätt haarata, oma kätt su põlvele panna või sul ümbert kinni võtta. Tõenäoliselt sa selle inimesega rohkem ei kohtunud, eks? Puudutusega väljendatakse kiindumust ja romantilist huvi, kui seda ei ole, siis tundub ka pealtnäha kordaläinud kohting pigem ajaraiskamisega.

Ka pisim puude võib tekitada selle vajaliku sideme. Puudutus võib tekitada erutust, rahustada, kinnitada, et kõik on korras, aga esile kutsuda ka ärevust ja viha ning sel moel hoiatada võimalike ebameeldivuste eest.

3. Tähelepanu

Selleks, et saada vestluspartner tegema seda, mida on vaja teha, on puudutus väga võimas tööriist. Puudutusega kinnitad oma sõnade tähtsust ja nõuad tema tähelepanu sajaprotsendiliselt endale. Kindlasti ei tohi sa seda relva kuritarvitada!

4. Energiavahetus

Kui puudutus on positiivne, annad oma head energiat ka teisele edasi. Kui oled kurb ja vajad kallistust, ongi see märk sellest, et sa ise tahad teise inimese head energiat saada. Sedasama positiivset energiat tunned sa ka siis, kui kallim või lähedane sind embab, paitab või suudleb.

5. Paranemine

Massaaž, võimlemine ja akupunktuur on juba sajandeid vanad teraapiavormid. Taolised puudutused ei paranda mitte ainult keha, vaid ka vaimu. Psühholoogid kasutavad erinevaid puudutuse vorme, et leevendada patsientidel ärevust, posttraumaatilist stressi ja isegi suitsiidimõtteid.

Nii et kallista oma lähedasi iga päev, et nad oleksid terved ja õnnelikud!

Allikas: Power of positivity