„Üks esimesi soovitusi, mida oma klientidele toitumisspetsialistina annan, on lülitada oma igapäevasesse toitumiskavva D-vitamiin, mida inimese organism ei suuda toidulaualt ise piisavas koguses kätte saada. D-vitamiin annab vajalikku energiat ning selle puudus vähendab leptiini eraldumist, mis tähendab, et meie aju elab infoväljas, kus arvab, et keha on meeletus näljas. Tänu sellele tekivad erinevad isud ning kõht ei saa täis. Lisaks oma keha ja vajaduste teadlikule jälgimisele pean D-vitamiini regulaarset manustamist üheks peamiseks põhjuseks, miks minu kaal langema hakkas,“ sõnas Teder.

Tederi sõnul ei tea üllatavalt suur osa eestlastest, et D-vitamiini taseme mõõtmiseks ei pea pöörduma tasulise erakliiniku või apteegi poole, vaid seda saab teha tasuta ka perearsti juures. Ideaalis võiks D-vitamiini tase veres olla kuni 250 nmol/l, talvisel ajal on D-vitamiini tase madalam suisa 73% eestlastest, langedes tihtipeale 35 nmol/l tasemeni.

„D-vitamiini ei tohiks tarvitada koos kohvi või greibimahlaga, kuna mõlemad pärsivad selle imendumist ja toimeainet. Kõige parem aeg selleks on keskpäev, kui hommikusest kohvist on paar tundi möödas ja magamaminekuni veel tublisti aega – teadupärast häirib D-vitamiin paljudel inimestel rahulikku ööund,“ sõnas Teder. „Mina võtan D-vitamiini koos klaasi vee ning kahe seleeni ja kasulikke rasvaineid tulvil parapähkliga, mis aitab vitamiinil hästi imenduda.“

Tederi sõnul on päikesevitamiin olulisem nii dieedist kui ka spordist, sest ka kõige täiuslikum toitumine ja regulaarne trenn ei taga head tervist, kui D-vitamiini tase ei ole paigas. D-vitamiini tuleb lisaks võtta nii päikeserohkel suvel kui ka soojamaareisil olles, eriti oluline on see aga eeloleval pimedal talveperioodil.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemalt
Ükskõikselt
Kurvana
Vihasena