Tegelikkuses on aga tegemist väga võimsate vedelikega, mis oma raviomaduste poolest on keskmiselt 75 korda tugevamad kui kuivatatud ravimtaimed. Seetõttu tuleb eeterlike õlidega ümber käies olla ettevaatlik.

Enne kasutamist tuleb eeterlike õlisid alati lahjendada (välja arvatud paar üksikut erandit) ja vältida puhta õli sattumist paljale nahale. Lahjendamiseks sobivad paljud baasõlid, nt oliivi-, jojoba-, avokaado-, päevalilleseemne- jt õlid. Baasõli seob eeterliku õli endaga ja muudab selle paremini läbi naha imenduvaks (ja ohutuks).

Kasutamine: Eeterlike õlisid on aastatuhandeid kasutatud erinevate nahahädade ja infektsioonide ravis. Näiteks sobivad geraaniumi-, basiiliku- ja tsitrusõli hästi akne leevendamiseks. Kummeli- ja teepuuõli sobivad infektsioonide korral. Ekseemi puhul soovitatakse kasutada kummeli-, lavendli-, bergamoti- ja kadakaõli.

Eeterlike õlisid on läbi ajaloo hambaravis kasutatud lokaalsete tuimestitena. Näiteks nelgi- ja rosmariiniõlil on tugev valu tuimestav toime.

Nad sobivad suurepäraselt puhastuvahenditeks ja kahjuritõrjeks. Eeterlikud õlid on tugeva antimikroobse toimega ning eemaldavad hästi mustust ja rasva. Köögipindade puhastamiseks on sobilik näiteks sidruniõli. Putukatõrjeks sobib tsitronella- ja piparmündiõli.

Eeterlike õlisid kasutatakse aroomiteraapias — oma enesetunnet ja meeleolu saab kergesti erinevate meeldivate lõhnadega mõjutada.

Viis parimat eeterlikku õli talveks

Pimedal ja kurnaval talvisel perioodil on parim oma keha ja vaimu turgutada eükalüpti-, piparmündi-, lavendli-, sidruni- ja viirukipuu õliga.

Lavendel

Vanad roomlased olid lavendli raviomadustest teadlikud ja kasutasid seda antiseptiku, vanniõli ja lõhnastajana. Rooma sõdurid võtsid lavendli sõjakäikudel haavade parandamiseks kaasa.

Kasuta lavendliõli aroomilambis pimedal ajal meeleolu tõstmiseks. See aromaatne lillelõhn mõjub rahustavalt ja tujutõstvalt ning aitab hästi leevendada psüühilisest pingest tekkinud peavalu. Lavendel soodustab uinumist.

Lavendel mõjub antiseptiliselt ehk pindmisi nakkusi ja põletikke tohterdavalt. Lavendlikümblused turgutavad väsinud ja valutavaid jalgu ning aitavad ravida ka nahaseent. Lavendel sobib suurepäraselt nahaärrituse leevendamiseks ja kahjustunud naha taastamiseks.

Lavendel ergutab naha verevarustust, mistõttu lahjendatud õli kompressid parandavad verevalumeid ja turseid.

Kosmeetiline kasutamine: segada 20 tilka 1 klaasitäie keedetud veega.

Eukalüpt

Austraalia aborigeenid on juba aastasadu kasutanud eukalüpti palaviku, haavade, astma ja liigesevalude ravimiseks. Juba 19. sajandi lõpus hakati lehti kasutama malaariapalaviku ja peavalu raviks.

Eukalüpt on ideaalne abimees talvisel ajal, mil külmetushaigused meid kimbutama kipuvad. Seda eeterlikku õli peetakse üheks tugevaimaks ja laiema toimespektriga antibakteriaalseks eeterlikuks õliks. Bakterivastase toime tõttu kasutatakse eukalüpti eetrlikku õli hingamisteede limaskestade nakkuslike põletike (köha ja bronhiidi) korral. Aroomilambis kasutades aitab avada hästi hingamisteid. Sobib hästi ka haavade ja haavandite tohterdamiseks. Aitab akne vastu. Šampoonile lisatuna võib aidata kõõmast vabaneda.

Köha ravimiseks: lahjendada 1 spl magusmandliõlis 4 tilka eukalüpti essentsiõli. Masseerida rindkerel kuni imendumiseni. Katta villase rätiga. Korrata 2-3 korda päevas.

Hoiatus: Hoiduda raseduse ajal. Mitte hõõruda lastele külmetuse korral nina alla, kasutamine sellisel kujul võib esile kutsuda laringospasmi. Eukalüptiõli on süttiv. Ettevaatust kasutamisel tule lähedal.

Piparmünt

Vanas Egiptuses kasutati piparmünti seedevaevuste leevendamiseks. Püramiididest on leitud piparmündi lehti.

Piparmündiõli on üks kõige populaarsemaid ning enim kasutatavaid eeterlikke õlisid. See on antibakteriaalse ja valuvaigistava toimega. Piparmünt on seedimist ergutav ja hingamisteid vabastav. Ideaalne kasutada talvisel ajal aroomilambis külmetushaiguste ja ülemiste hingamisteede hädade ennetamiseks ja leevendamiseks.

Tugeva köha ja külmetuse puhul: pane keeva vee potti 10 tilka piparmündi essentsiõli. Kata pea rätikuga, hinga 3 minutit. Katkesta 2 minutiks. Hinga veel kuni vesi enam ei aura. Aur vabastab hingamisteed ja steriliseerib.

Hoiatus: ei soovitata kasutata imetavatel emadel, kuna pärsib rinnapiima teket. Nahale kanda lahjendatult kuni 1%-ni, siis annab rahustava efekti, muidu võib tulemus olla vastupidine. Münt on üks neist essentsiõlidest, mis on süttivad. Ettevaatust kasutamisel saunas ja lahtise tule lähedal.

Viirukipuu

Viirukipuust saadava õliga on Araabia poolsaarel 6000 aastat kaubeldud. Viirukipuud on palju mainitud Piiblis. Lapseeas Jeesusele kingiti koos kulla ja mürriga ka viirukit, mis sümboliseeris tema valmisolekut end ohverdada. (foto Valerian Guillot )

Viirukipuuõli tehakse Lähis-Idas ja Aafrikas kasvavast viirukipuu kuivatatud rosinatest. See on saanud oma nime vanast pransuse keelest, kus „franc encens“ tähendab „kõrgeima kvaliteediga viirukit“. See kergelt vürtsikas puidulõhnaline õli on laialt kasutuses aroomiteraapias — ta mõjub rahustavalt ja hingamisteid tugevdavalt. Ideaalne talvisel ajal köha ja nohu ravimiseks. Vähendab närvilisust ja toetab immuunsüsteemi, puhastab õhku ja pindasid.

Hoiatus: viirukipuuõlil on verdvedeldav toime. Ei ole soovitatav rasedatele ja verehüübimise probleemide all kannatavatele inimestele.

Sidrun

India traditsioonilises meditsiinis on sidruniõli kasutatud umbes 3000 aastat. Euroopas on sidruniõli kasutatud esimesest sajandist pKr. Esimesed kirjalikud allikad pärinevad Itaaliast.

See „vedela päikesepaistena“ tuntud värskelõhnaline eeterlik õli on suurepärane ergutaja ja tujutõstja. Soodustab keskendumist ja stimuleerib ajutegevust. Leevendab hästi meeltesegadust ja parandab töövõimet. Tugevate antiseptiliste omadustega, sobib rasuse naha ja akne korral. Aitab ka juuste väljalangemise ja kortsude vastu.

Antibakteriaalse toime tõttu sobib hästi pindade puhastamiseks. Jätab ruumidesse meeldiva värske lõhna. Koristades: pane veega spraypudellise ja pihusta pindadele.

Allikas: Bioblogi