Mis on toidusõltuvus?

See on käitumishäire, mis paneb sind üha rohkem ihkama soolaseid, magusaid või rasvaseid toite (või nende kombinatsioone). Toidusõltuvus paneb tõsise põntsu su vaimsele tervisele, sest sa oled valinud toidu enda lohutamiseks või premeerimiseks ning mida aeg edasi, seda keerulisem on sul sellest nõiaringist välja tulla ja oma käitumist muuta. Rasv, suhkur ja sool aktiveerivad toidusõltlastel heaoluhormoonide serotoniini ja dopamiini tootmise ja loomulikult ihkavad nad seda tunnet veel ja veel ning söövad selle saavutamiseks üha rohkem.

Toidusõltuvuse esimene staadium on igasugused isud, mis ajapikku kasvavad sõltuvuseks hoolimata sellest, et ülesöömisel on kehale ja ka vaimule pigem negatiivsed tagajärjed.

Toidusõltuvuse märgid on:

1. Sul on isu millegi järgi ka siis, kui su kõht on tegelikult juba täis

Isu ja nälg ei ole üks ja seesama. Sul ei ole kõht tühi, kui oled ära söönud taldrikutäie tervislikku toitu. Aga ikkagi ei ole seda igatsetud rahulolutunnet ning vaja oleks veel midagi näksida või põske pista, et see tunne lõpuks tekiks. Kui selline tunne tekib tihti (peale igat söögikorda), sa ei suuda oma isusid kontrollida ja pead ilmtingimata ühe magusa saiakese või tahvli šokolaadi kiiresti nahka pistma, on kindlasti tegu sõltuvusega. Su aju ei jää enne rahule, kui on saanud oma preemia ja dopamiinisüsti.

2. Sööd rohkem kui tegelikult kõhtu mahub

Kõht on juba ammu täis, aga ikkagi tahaks veel ja veel midagi näksida. Süda on ka natuke paha juba ja kõht on liiga täis, aga see üks koogitükk ju ikka mahub veel. See on tüüpiline sõltlase mõtlemine ja käitumine - sa ei suuda lõpetada, kui tead, et tegelikult on piir käes ja su keha ei suuda enam rohkem vastu võtta.

3. Peidad toitu ja valetad söödud koguste kohta

Sa ei taha, et teised näevad, kui palju sa sööd. Peidad oma tagavarasid ja pugid õhtuti, kui teised juba magavad või leiad viise, kuidas süüa kiiresti ja palju, aga peaasi, et keegi teada ei saaks. Selline käitumine on sõltlastele väga omane - neil on häbi, nad teavad, et nad käituvad valesti, aga nad ei suuda lõpetada ka.

4. Pigem istud kodus ja sööd kui lähed välja teistega suhtlema

Toidusõltuvus mõjub väga halvasti lähisuhetele, sest sõltlase jaoks on toit tähtsam kui inimesed. Toidusõltlasel tekivad probleemid tööl ja kodus, nad ei käi väljas, neid ei huvita enam asjad, mis neile varem suurt lõbu ja naudingut pakkusid. Nad istuvad üksi kodus ja söövad oma valu ja häbi endale kõhtu.

5. Toidukoguste vähendamine tekitab võõrutusnähte

Kui toidusõltlaselt tema lemmiktoit ära võtta või selle koguseid piirata, tekivad võõrutusnähud: stress, ärritus, depressioon, viha jne, sest nad ei saa enam harjumuspärast heaolutunnet, mis neil süües tavaliselt tekib. Proovi see pärastlõunane maius või hilisõhtune snäkk ära jätta ja vaata, kuidas see sulle mõjub - kui tunned end pärast pahura torisejana, oled ilmselgelt sõltuvuses,

6. Kontroll kaob

Sõltuvuse süvenedes ei suuda inimesed enam kontrollida seda, mida ja kui palju nad söövad. Nad küll proovivad oma portsjone vähendada, aga tavaliselt see neil ei õnnestu, siis on nad pettunud ja mugivad suurest pahameelest topeltkogused sisse. Toidusõltlasel on head kavatsused: ta proovib oma isusid ohjata ja seada endale eesmärgiks piirduda ainult ühe tordilõiguga, aga tavaliselt see ebaõnnestub ja toob kaasa veel hullema söömasööstu kui tavaliselt.

Allikas: The Epoch Times