Dieedi põhimõte on, et lõpeta söömine, kui oled veel umbes 30% näljane (selleni jõutakse järk-järgult). Üks Hiina vanasõna ütleb: „Ole kolmandiku jagu näljane ja külm, siis on tervis tagatud.” Hiinlased on aru saanud, et meie keha vajab üksnes 70% toidust, mida sööme. See kehtib üksnes tervete inimeste ja ülekaaluliste kohta. See ei kehti laste, rasedate ega haigete puhul.

Igapäevast energiataset mõjutab see, mida me sisse sööme ja mida väljutame. Kui tarbid üksnes seda, mida keha vajab, siis sa oled tasakaalus ega võta kaalus juurde. Kui hakkad tasapisi toidutarbimist 10–30% jagu kärpima, võtad selle tulemusena kaalust alla. Tavaliselt kulub edu saavutamiseks umbes kuu, mõne inimese puhul võib-olla kauem. Kuna sa vähendad oma toidutarbimist järk-järgult, ilma et keha seda märkaks, siis sa tunned end oma uue yin’i ja yang’i tasakaalu juures normaalselt. See uus tasakaalustatud energiatase on sinu vajaduste jaoks piisav. See on hiinlaste saleduse põhituum.

Toidu vähendamist tuleks arvutada selle põhjal, kui suured on sinu tavapärased igapäevased eined. Kui oled saavutanud oma ihaldatud kehakaalu, peaksid lõpetama. Seda kaalulangetamise meetodit võib rakendada ka koos teiste kaalulangetamise meetoditega.

Toitumise kontroll on tähtis, kuid ülioluline on hoida yin’i ja yang’i tasakaalu.

2009. aastal ravisin väga edukalt üht patsienti Hiina retseptide ja elustiili muutuse abil. Ta oli 61-aastane mees, ülekaaluline ja pärilikult kõrge kolesteroolitasemega. Ta sõi kala, köögivilju ja kuni kilo puuvilju päevas. Ta uskus, et toitub tervislikult, kuid ometi oli ta sageli väsinud, tal oli raskusi keskendumisega ja ta kannatas kõhupuhituse käes.

Kui ta oli 20. eluaastates, suri tema isa 60-aastasena ootamatult infarkti, seetõttu külastas ta sageli oma perearsti ja võttis kolesterooli alandavaid ravimeid. Kuid tal oli pidevalt raskusi kaalu langetamisega. Rääkisin talle pikalt ja põhjalikult Hiina yin’i ja yang’i tasakaalust, kuid esialgu oli ta Hiina meditsiini suhtes skeptiline. Otsustasin teda veenda hiinaliku toitumise ja elustiili hüvedes ning soovitasin tal muuta toidutarbimist. Ta vähendas puuviljade söömist ühelt või enamalt kilogrammilt päevas ühe õuna, ühe banaani ja kahe melonitükini. Hommiku­söögiks oli tal mõnda aega kuum piim, munad lõhe või pudruga; lõuna- ja õhtusöögiks salat lõhega, aurutatud huntahven, aurutatud köögiviljad või Hiina riisisupp mereandide, ingveri ja sibulaga. Mõne aja pärast oli tema energiatase paranenud ja keha saledam.

Ütlesin talle, et hiinlased ei söö seda, mida nad tahavad. Nad söövad kooskõlas oma keha vajadustega, püüdes samal ajal hoida yin’i ja yang’i tasakaalu.