1. Kuidas eelmine kuu möödus?

Regulaarne tagasivaatamine on enesearengu tähtis aspekt. Ainult siis saad sa edasi minna ja teha positiivseid muutusi, kui analüüsid läbi, mis eelmisel kuul hästi või halvasti läks ja mida saaksid teisiti teha. Ole enda suhtes kriitiline ning hinda ausalt oma edusamme ja eksimusi, et saaksid neid korrata ja vältida.

Millele siis mõelda?

*Mis eelmisel kuul juhtus?
*Kas ma saavutasin oma eesmärgid? Miks? Miks mitte?
*Milles ma õnnestusin?
*Milles ma läbi kukkusin?
*Kas ma kaotasin kellegagi kontakti? Kas peaksin uuesti ühendust võtma?
*Milliseid vigu ma tegin ja kuidas saaksin edaspidi neist hoiduda?
*Kui ma uuesti samasse situatsiooni satun, kuidas saaksin paremini teha/käituda?

Kui need asjad on selgeks mõeldud, asu järgmiste punktide juurde.

2. Mis on minu miinimumprogramm?

Sa peaksid ise teadma, kui palju ja mida sa suudad, et endale selgeks teha, kuidas end üles töötada. Sea endale eesmärgiks, mida ja kui palju sa tahad järgmisel kuul teha, et tunda end õnnelikuna ja olla saavutatuga rahul. Võid läheneda eesmärkide kaupa, näiteks mõelda välja, kui palju tahaksid uuel kuul säästa, mitu raamatut läbi lugeda? Kui palju on miinimum, millest sa kindlasti rohkem tahaksid suuta?

3. Kas ees ootavad mingid sündmused, milleks tuleks valmistuda?

Suured sündmused ei tohiks kunagi ootamatult tulla, valmistumine nendeks on väga oluline. Viimase minuti rabelemine muudab elu lihtsalt väga stressirohkeks.

*Kas on tulemas kellegi sünnipäev, aastapäev vms tähtsündmus?
*Kas puhkus on peagi käes? Kuidas seda veeta tahan?
*Kas pean mingeid kohtumisi kokku leppima?

4. Kuidas ma ennast tunda tahan?

Tundub väga kummalise küsimusena, aga see on oluline! Loogika on uueks kuuks valmistumisel oluline, kuid oma tundeid ei tohiks seetõttu unarusse jätta. See, kui hästi suudad oma emotsionaalsete vajaduste eest hoolt kanda, mängib väga suurt rolli su heaolus ja positiivses mõtlemises.

Mõtle välja, millist emotsiooni ja tunnet sa uuelt kuult ootad ja pane paika sammud, mis nendeni viiks.

5. Kui suur on mu kuueelarve?

Eelarve koostamine on paljudele väga keeruline ülesanne ning suutmatus rahaga ümber käia toob väga palju suuri probleeme. Muidugi ei pea sa igat senti lugema ning piinliku täpsusega arvet pidama, kuid igal juhul tasub endale meenutada, et tasakaalus eelarve on positiivse ja rõõmsa elu üks alustalasid.
Tee oma pangakontole põhjalik analüüs ja selgita välja, millele sa tegelikult raha kulutad. Seejärel kalkuleeri ratsionaalselt, kui palju sa tegelikult saad kulutada ja kas emotsiooniostudele kuluva raha võiks hoopis äkki kõrvale panna…

*Millised arved on vaja maksta ja kui palju neile kulub?
*Kas ees ootavad mingid suuremad väljaminekud?
*Kas ma kulutan mingitele asjadele liiga palju?
*Kas mu säästud on piisavad, et karmil ajal vastu pidada?
*Kas ma peaksin endale mõned eesmärgid seadma?

6. Kellega ma tahan koos aega veeta?

Kui sõbrad kaugeks jäävad või sootuks ära kaovad, on üpris raske ise positiivseks jääda ning optimistlikult tulevikku vaadata — inimene on karjaloom ning üksindus ei tule kellelegi kindlasti kasuks. Võta kasvõi vägisi endale aega, et sõpradee ja perega koos midagi toredat teha, kasvõi lihtsalt õhtust süüa. Võta uuesti ühendust sõpradega, kellega kontakt on katkenud või harvaks jäänud ning planeeri kohtumised nendega oma uue kuu tegevuskavasse.

7. Kas ma olen rahul sellega, mis mul on?

Kas võidab see, kellel on kõige rohkem asju või see, kes on rahul selle vähesega, mis tal on, sest kõik asjad on vajalikud ja kasutuses? Vaata üle ja viska välja kõik ebavajalik ning käi üle need kohad:

*Garderoob
*Köögikapp (aegunud kuivained)
*Tehnoloogia (e-mailid, sõnumid, pildid jne)
*Raamatud
*Mänguasjad
*Kollektsioonid
*Kogunenud kola

Iga asja juures mõtle tõsiselt, kas sa päriselt vajad või väga-väga tahad seda? Kui asi sinus mingeid emotsioone ei tekita või pigem ajab karvad turri, viska või anna see ära.

Igas kuus kuluta pooltund oma garderoobi üle vaatamisele, et eemaldada sealt asjad, mida sa kunagi ei ole kandnud ega plaani lähiajal selga panna. Mida rohkem ruumi su kapis on, seda rohkem on sinu peas ruumi helgetele ja positiivsetele mõtetele.

8. Milliseid lõbusaid asju tahaks sel kuul teha?

Positiivsuse säilitamiseks ning optimismi suurendamiseks on aeg-ajalt vaja lõbutseda ja end tõeliselt lõdvaks lasta. Elamine on palju suurem projekt kui kogu aeg tõsise näooga hästi tähtsa töö tegemine. SA ei jaksagi tõsist tööd teha, kui vahepeal rihma lõdvaks ei lase. Seega:

*Mine sõpradega baari
*Šoppa
*Vaata head filmi
*Tantsi
*Leia endale uus hobi
*Osta endale midagi ilusat
*Lihtsalt vedele ja mõnule

Vali igasse päeva üks tegevus, mis meeleolu üleval hoiab ja sära silmadesse toob.

9. Kuidas ma oma tervise eest hoolitsen?

Tervis on üsnagi oluline faktor su rõõmsa ja toreda elu juures, seega on üpris oluline sellele korralikult tähelepanu pöörata ja teha kõik endast oleneva selleks, et tervis oleks korras. Punktid, mida silmas pidada:

*Regulaarne trenn
*Tervislik toitumine
*Vaimu värskendamine
*Vaimne tervis

10. Mida ma tahan saavutada?

See on kõige tähtsam küsimus, mida endale iga kuu esitada. Kuuaruanded iseendale aitavad motivatsiooni ja teotahet üleval hoida, nad annavad sulle midagi, mille nimel aktiivselt tööd teha ja kindel tähtaeg seab ranged piirid niisama mökutamisele ja edasi lükkamisele.

Lähene oma eesmärkidele positiivselt ja optimismiga, aga muidugi oleks soovitav jääda ikkagi reaalsuse piiridesse — ära võta ülesandeid, millega sa nagunii toime ei tule ja millega alustaminegi tundub suure ja keerulise ettevõtmisena.
Kui eesmärk on seatud, võta see tükkideks lahti ning hakka pihta — üks samm korraga.

Allikas: Power of positivity