Miks siis ikkagi pistma hakkab? Uurisime teemat natuke lähemalt.

Miks mul pistma hakkab?

Pistmisetunne tekib üldjuhul mõne minuti jooksul pärast jooksma hakkamist. Tartu Ülikooli spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu arvates on algajate treenijate puhul sageli põhjustajaks ootamatu koormus, millega nende kehad pole lihtsalt harjunud.

Samas nendib ta, et täpseid põhjuseid täna veel ei teatagi, ent enamikel juhtudel on need arvatavasti seotud eelkõige söömisega.

Täis kõhuga treenides põhjustab pisteid diafragma ehk vahelihas. Kui kõht on täis, on seal vähem ruumi, mis põhjustab suurema surve vahelihasele. Tulemuseks pisted roidekaare all. Kuid see pole ainuke võimalik põhjustaja.

Lisaks sellele võib täis kõhuga treenimine häirida pooleliolevaid seedetoiminguid, mis omakorda võivad põhjustada pisteid maksas või põrnas.

Jarek Mäestu käib välja veel ka kolmanda mõtte — pisteid võib tekitada ka liiga intnsiivne treeningu algus kui ka liiga pinges kehaasend.

Spordivigastused.ee lisab võimaliku põhjusena lisaks eespool mainitule veel vahelihase krambi. Jooksmisel toimub kaks samaaegset liigutust — tugevalt hingates suruvad kopsud vahelihasele ning jalgade tõstmine aktiveerib kõhulihased. Selline kahelt poolt avalduv surve takistab vere liikumist vahelihases ja pőhjustab valu.

Kuidas pistmist ennetada?

  • Ära enne trenni söömisega üle pinguta. Täis kõht võib tekitada vaevusi.
  • Kui sööd toidukorra, kus on sees nii valgud, süsivesikud kui ka rasvad, jäta söömise ja treeningu vahele vähemalt 2 tundi.
  • Enne trenni tee korralik soojendus. Nii ei tule kehale pingutus ootamatult.
  • Hinga õigesti. Parim hingamine on nö kõhuhingamine. Seda saad harjutada seliliasendis. Pane raamat kõhule. Sisse hingates peab raamat tõusma ning välja hingates langema. Oluline on jälgida ka hingamise rütmi. Sisse hingamine peaks olema sama pikk kui välja hingamine.
  • Enne trenni väldi gaseeritud jooke.

Kui on juba liiga hilja…

Kui aga oled jäänud hiljaks ja sul juba pistab, pakuvad leevendust järgmised nipid:

  • Aeglusta tempot.
  • Tee hetkeline paus ja venita end külgedele.
  • Loo hingamise rütm, kus aeglaselt joostes teed ühe sissehingamise ajal 3-4 jooksusammu ja väledamalt joostes ühe sissehingamise ajal 2 jooksusammu. Läbi selle nipi hakkad sügavamalt hingama ja väheneb pistmisetunne.
  • Ajasta hingamine järgmiselt — kui pistab paremal pool, hinga välja hetkel, kui vasak jalg asetub maha ning vastupidi.
  • Treeni vahelihast ja kőhulihaseid. Vahelihase treenimiseks hinga kiire jooksu ajal sügavalt sisse ja välja. Kõhulihaste treenimiseks on sadu erinevaid harjutusi.

Allikas: Fitlap