Harjumused

Oleme oma harjumuste orjad. Me käitume nii nagu oleme seda kogu aeg teinud ja igasugune muutus on raske tulema. Nii ka oma ostuharjumustega. Me viskame poes ostukorvi toiduaineid ilma pikemalt nende üle juurdlemata.

Kindlasti ei õpeta ma kedagi elama, igaüks teeb ise oma valikud. See artikkel on pigem neile, kes teevad neid valikuid lihtsalt teadmatustest.

On ju toiduainetööstused nägemas kurja vaeva, et teha toidus sisalduvad ebatervislikud toiduained võimalikult märkamatuks. Ja pahatihti see ka töötab.

Pisiasjad kuhjuvad

Tervislik toitumine jääb sageli toppama pisiasjadesse. Kui sinu külmkappi koguneb neid ebatervislikke “pisiasju” piisavalt palju, on ülekaal paratamatus.

Tervislik toitumine tähendabki ju seda, kui tehakse piisavalt palju kordi häid toiduvalikuid. Mitte kogu aeg, vaid piisavalt palju kordi.

Toiduained külmkapis — kus on ohud?


  • Erinevad hoidised
    Me oleme hoidistega ülesse kasvanud. Letšod, marineeritud kõrvitsad, marineeritud kurgid ja seened. Kui need on valmistatud ilma lisatud suhkruta, on tegemist imeliste hoidistega. Paraku on üldjuhul inimtegevuse tagajärjel tegemist siiski suhteliselt suhkrurikaste toiduainetega. Kui sa just ise pole neid oma kätega valmistanud, pööra eriliselt nende koostisele tähelepanu.

  • Ketšupid, tomatikastmed
    Ketšupisse on suhkrut lisatud omajagu. Tundub, et tomatid, ent võta näpust — enamus ketšupeid sisaldab ka suures koguses suhkrut. Sama asi tomatipüreede-pastadega. Poes leidub tooteid, mis on tehtud tomatitest, samas on tooteid, mis kalduvad juba siirupite kategooriasse. Ole hoolikas ja loe toiteväärtust ning täpset koostist pakendi pealt. Juhin sinu tähelepanu ka sellele, et tasub otsida koostisainete nimekirjast suhkrut. Pelgalt süsivesikute sisaldust jälgides ei pruugi sa saada täpset infot, sest looduslikult toiduainetes esinev suhkur on märgitud ka süsivesikute alla. Meie aga soovime vältida lisatud suhkruid.

  • Mahlad, morsid
    Eestlane on morsi- ja mahlarahvas. Pole midagi paremat, kui söögi kõrvale üks klaasitäis mõnusat värvilist jooki. Kahjuks on magusate jookide joomine kiirtee kohevuseni. Väldi neid iga hinna eest. Parim jook on vesi. Punkt. Kui soovid, maitsesta vett mõne kurgi- või sidruniviiluga. Viimasel ajal on ilmunud poodidesse jooke nimedega “near water” jms. Kahjuks on need sama ebatervislikud kui erinevad limonaadid.

  • Viinerid, vorstid, lihapallid
    Loobusin viinerite, vorstide ja lihapallide söömisest kümme aastat tagasi. Kuigi nende kvaliteet on aastatega märgatavalt tõusnud, soovitan ma siiski lihaisu puhul eelistada naturaalseid lihatooteid. Eelpoolmainitud poolfabrikaadid on sageli libe tee ning süüdlased vöökoha paisutamisel.
  • Purgisupid, konservid
    Purgisupid ja konservid langevad sinna hoidiste kategooriasse. Pööra erilist tähelepanu sellele, mis neisse on lisatud. Enamus purgisuppe ja konserve peidavad endast mitte ainult lisatud suhkrut, vaid ka muid kahtlase väärtusega toiduaineid. Soovitan sul vaadata purgi peal olevat toiduainete loetelu. Kui seal on nimetusi, mida sa pole mitte kunagi varem kuulnud ja millede kõva häälega välja veerimine valmistab sulle suuri raskusi, on tegemist ilmselt millegi kahtlasega.

  • Koogid
    Ilmselt ei tule kellelegi üllatusena, et koogid on üldjuhul ebatervislikud. Lisaks suhkrusisaldusele on seal suure tõenäosusega sees ka meeletu hulk ase- ja abiaineid. Koostisosi, mille tähendusi teab vaid elupõline tootetehnoloog. Kui valid kooki, vali toode, mis on võimalikult naturaalne ning kus on sees ka piisavalt valku.

Vaata ka sina enda külmkapp üle, ehk on mõni seal leiduv toiduaine sinu teadmata ebatervislik?