Mis teeb taanlased nii õnnelikuks? Äkki see, et lisaks võileivabaaridele, Õnnelikkuse Uuringute Instituudile, tivolile, kanalitele, merineitsi kujule on neil olemas hygge — see seletamatu miski, mida on proovitud kirjeldada kui intiimsuse loomise kunsti või hubasust või rahustavastest asjadest saadavat naudingut või sinu-inimestega koosolemist või mahedat einet küünlavalgel või head disaini või tassi sooja kakaod vahukoore ja vahukommidega kamina ääres. Ühesõnaga selline mõnus hetk, kus keha on lõõgastunud olekus, süda soe ja naeratus püsib näol.

Hygge on hubasus

Sõna hygge pärineb norra keelest ja tähendab heaolu. Kui taanlastelt küsiti, mida and kõige enam hygge’ga seostavad, vastas 85% neist, et küünlaid. „Tujurikkuja” on taani keeles lyseslukker, mis tähendab otsetõlkes inimest, kes kustutab küünlaid.

Vastavalt Euroopa küünlaühingu andmetele põletatakse Taanis ühe elaniku kohta rohkem küünlaid kui kuskil mujal Euroopas. Iga taanlane põletab aastas ära umbes 6 kilo küünlavaha jagu küünlaid. Küünalde tarbimises on tegu Euroopa rekordiga. Ja need peavad olema kindlasti ehtsad küünlad, mitte lõhnaküünlad, mida peetakse kunstlikuks. Taanlased eelistavad alati looduslikke ja mahetooteid ning on mahetoodete ostmise pingereas Euroopa eesotsas.

Hygge on kogemus

Hygge’t ei peagi saama täpselt kirjeldada — kui see hetk käes on, tunned sa selle lihtsalt ära. Hygge peitub atmosfääris ja kogemuses, mitte asjades. Näiteks kui istud oma lemmikraamatuga diivanil, käes tass auravat teed, jalad sooja pehme teki alla keritud, taamal põlevad küünlad ning toas hõljub värskelt küpsetatud kaneelisaiakeste lõhn. Sa lihtsalt tead, et nüüd on hygge.

Hygge on öko

Taanlased on heas mõttes ökohullud. Ökotooteid kasutatakse kõikjal: loomulikult on rikkalikud ökoletid toidu- ja kosmeetikapoodides, kuid samamoodi oluline on öko-märk riidekauplustes, majutusasutustes kasutatavate puhastusvahendite puhul. Maitsvat, mahedat ja keemiavaba kraami saab 24/7 osta meie R-Kioski analoogidest ning vabalt ka 24 h avatud kioskitest. See tundub meie jaoks küll unistuste-hygge

Väga hygge on väljas söömine ja hea toit. Igapäeva õhtust rutiini võib paar korda nädalas murda kodus kokkamise asemel väljas söömisega. Loomulikult kuulub sinna juurde mõnus atmosfäär, puhta koostisega toitainerikkad road ja hea seltskond.

Hygge on loodus

Loodus on alati hygge ning tubast hygge’t saad kindlasti taimede abil suurendada. Atmosfäär, mida loob meie koju võimalikult ehe ja puutumatu materjal, on midagi, mida kunstlikult loodud tehislike toodetega ei saavuta. Vohavad rohelised toataimed kõige lihtsam viis looduse tuppatoomiseks, pealegi alandab taimede lähedus ja nende eest hoolitsemine stressitaset ning boonusena on osadel taimedel omadus õhku puhastada.

Tarbides parimat, mida loodusel on pakkuda, pakud parimat kütust oma kehale ning tervemana elatud täisväärtuslikku elu iseendale.

Hygge on isiklik

Hygge’l ei ole kindlaid reegleid — igaüks loob oma hygge, sest maitsed on ju teatavasti erinevad ning hygge’t luua ning endale see eriline rahu tekitav hetk võtta võib igaüks meist kus iganes — kodus, kontoris, aias, metsas, mere ääres, metsas jne. Varu ainult kaasa oma lemmikasju (näiteks Loodusväelaste jaoks tähendab see kindlasti sooje riideid-pleede, midagi tervislikku nosida, midagi mõnusat lugeda) ja naudi hetke, ärrituse puudumist ning hygge’t.

Loomulikult ei pea hygge olema ainult küünalavalguses kümmeldes kakao joomine. See võib olla hoopis spordivõitluse vaatamine koos sõbraga või läbi õhtuse vanalinna jalutamine või päikeseloojangusse purjetamine või enne päikeseloojangut rabas matkamine või oma unistuste sihtriiki reisimine või täisväärtusliku eine kokkamine oma kallitele, sest väga hygge on veeta ühiselt aega köögis kokates.

Üks mis kindel: hygge olemiseks ei piisa vaid pleedi all kerratõmbunult raamatulugemisest, vaid tuleb end ka liigutada. Inimese keha on mõeldud liikumiseks ning tervelt 60% kopenhaagenlastest kasutab ka talvel igapäevaseks transpordiks jalgratast. Sellega harjutatakse varakult ka pere kõige pisemaid liikmeid. Eestlastel on, kuhu poole püüelda.

Hygge’l pole tegelikult kindlaid reegleid, igaüks loob oma hygge, sest inimesed ja nende maitsed on erinevad.

Hygge tööle kaasa

Hygge tööl tähendab seda, et kontoris oleks kõigil inimsõbralik, hubane, hea ja mõnus olla. See võib mõnele kolleegile tähendada fotosid töölaual; teisele lilli enda ümber ja kolmandale kodust kaasavõetud kohvikruusi.

Üldise hubasuse suurendamiseks tasub alati kontorisse tuua rohkem rohelust — nii värvilisi lilli silmailuks kui miks mitte ka maitsetaimi, millega ühiselt kokatud lõunale viimane lihv anda. Kindlasti võiks tööandja kostitada töötajaid tervislike ja mõttetööd soodustavate vahepaladega. Hooliv suhtumine on alati hygge!