Arstid kasutavad oma igapäevatöös diagnoosi panemiseks ja raviotsuse tegemiseks ca 70% juhtudel laborianalüüse, mis on kiireim ja lihtsaim viis organismi hetkeseisundist ülevaate saamiseks.

Vitamiin B12

Väidetavalt ei saa kuni 15% inimestest piisavalt B12-vitamiini. Vitamiinipuudusest on peamiselt ohustatud taimetoitlased, mitmesuguste seedehäirete ja seedekulgla haiguste käes kannatajad ja üle 50-aastased. Inimene saab vajamineva koguse B12 vitamiini vaid loomset päritolu toiduainetest, taimnetoit vitamiini ei sisalda. Vitamiini omastamiseks on hästi oluline mao limaskesta seisund.

Vitamiin B12 on meile oluline närvisüsteemi vitamiin, on tihedalt seotud rasv- ja aminohapete ainevahetusega ning täidab rolli tervete ja toimivate erütrotsüütide ehk punavererakkude tootmises ja keharakkude uuenemises. Enesetunde järgi on B12-vitamiini puudust raske märgata, sest tuntavad muutused organismi talitluses võivad avalduda alles 5–10 aasta pärast.

Kui naisel on B12 tase madal, on raskendatud keskendumis- ja õpivõime, halveneb mälu, ollakse närvilisemad ja stressile vastuvõtlikumad, esinevad neuroloogilised vaevused ja oht kehvveresuse tekkeks.

Eesti Haigekassa laboriteenuste hinnakirja järgi on analüüsi hind alla 10€.

Vitamiin D

Ei ole uudis, et eestlaste vitamiin D tase on valdavalt alla normi. Miks seda siis üldse testida? Sest analüüsi tulemuse põhjal saab teada, kui palju peaks vitamiin D preparaati lisaks tarbima. Kuigi võiks eeldada, et päikeseline suvi taastab sügistalvisel perioodil tekkinud vitamin D puudujäägi, siis eelmise väga päikesepaistelise suve järgsed tuhanded laborianalüüside tulemused Eesti suurimas meditsiinilaboris SYNLAB näitasid, et selle peale ei saa ilmtingimata loota. Selleks, et enamuse aja aastast oleks D-vitamiini tase vähemalt optimaalne, tuleb tarvitada piisavas doosis vitamiinipreparaati.

Vitamiin D piisav tase aitab ära hoida liigset väsimust, tugevdada meie luid ja hambaid, tagab tugevama immuunsüsteemi, st naine on vähem vastuvõtlik haigustele. Vitamiin D on vajalik ka meie vöötlihaste tööks, soodustab sportivatel naistel head koordinatsiooni (oluline nii pallimängudes ja pikamaaspordis nagu jooks, suusatamine, orienteerumine, rattasõit ning ka n-ö plahvatust ehk kiiresti reageerimist vajavatel spordialadel nagu tennis, aja peale stardid, viske- ja heitealad) ja üleüldist sporditulemuste paranemist.

Eesti Haigekassa laboriteenuste hinnakirja järgi on analüüsi hind alla 10€.

Ferritiin

Ferritiin on valk, mille sisaldus veres on otseses seoses raua varudega organismis. Raud osaleb organismi hapnikuga varustamise protsessis. Rauapuudus on kõige sagedasem kehvveresuse ehk anemia põhjus – rohkem kui 20% naistest ja pooled rasedatest kannatavad rauapuuduse käes. Naistel on suurenenud rauavajadus seoses menstruatsiooniga ja raseduse ning rinnaga toitmise ajal.

Ferritiini taset tasuks kontrollida, kui esinevad rauapuudusele viitavad sümptomid: liigne väsimus, jõuetus, uimasus, üldine nõrkustunne, on vähenenud vastupanuvõime külmetushaigustele, lihasjõudlus ja sooritusvõime ning esinevad nahaprobleemid. Ferritiini analüüsi võiks teha ka naised, kellel hemogrammi analüüsis on hemoglobiini näitaja madal. Üldiselt on see analüüs, mida laboriarstid soovitavad alati igale naisele üldise tervisekontrolli käigus.

Eesti Haigekassa laboriteenuste hinnakirja järgi on analüüsi hind alla 10€, hemogrammi hind ca 3-4 € meditsiiniasutustes, mis jälgivad haigekassa hinnakirja.

Kilpnäärme analüüs TSH

Ca 80% kilpnäärmehaiguste põdejatest on naised. TSH ehk kilpnääret stimuleeriva hormooni taseme määramine võimaldab hinnata, kas kilpnääre töötab ootuspäraselt või on tegemist kilpnäärme ala-või ületalitlusega. Kilpnäärme ületalitluse sümptomiteks on südamekloppimine, higistamine, kaalulangus, närvilisus, käte värisemine ja unehäired. Kilpnäärme alatalitlusele viitavad kehakaalu tõus, kuiv nahk, kõhukinnisus, jõuetus, kolesterooli sisalduse tõus veres. Mõlemad talitlushäired alluvad hästi ravile, mistõttu on parema elukvaliteedi ning tõsisemate tervisehädade vältimiseks vajalik õigeaegne diagnoos.

Haigekassa hinnakirja järgi on analüüsi hind ca 7€.

HPV ehk inimese papilloomiviiruse analüüs

Genitaalne HPV (inimese papiloomiviirus) on kõige sagedasem sugulisel teel leviv infektsioon maailmas, mis esineb kuni 75%-l aktiivselt suguelu elavatel naistel ja võib põhjustada emakakaelavähi teket. Igal aastal diagnoositakse maailmas rohkem kui 500 000 uut emakakaelavähi juhtu. Eestis saab aastas ligikaudu 150 naist emakakaelavähi diagnoosi. Neist suurt osa oleks võimalik ennetada õigeaegselt avastatud ja ravitud HPVga.

HPV analüüsi jaoks on vajalik tupeproov ja seda soovitavad Eesti günekoloogid alates 30ndast eluaastast naistele. Testi saab teha günekoloogi vastuvõtule pöördudes või nüüd juulikuust uue võimalusena ka kodus ise proovimaterjali võttes ja otse laborisse saates. Kodus proovivõtmise võimalust pakub hetkel esimesena vaid SYNLAB ja see maksab 49€. Mujal maailmas on mitmes riigis (nt Hollandis, Norras ja Soomes jm) selline kodus ise proovi võtmisega HPV testimine juba riiklikus emakakaelavähi skriiningprogrammis ja tasuta.

Kõiki ülal toodud näitajaid saad lasta kontrollida enamikes Eesti meditsiiniasutustes. Antud soovitused on kokku pannud laboriarstid meditsiinilaborist SYNLAB Eesti, kus iga-aastaselt testivad ennast tuhanded naised. Mõistlik on analüüsid tellida patsiendiportaalist MINU.SYNLAB.EE, sest siis liiguvad analüüsivastused ka digilukku, kus neid saab näha nii perearst kui ka günekoloog.