Igal organil on oma vastav emotsioon, mille tasakaalust välja viimine võib mõjutada tugevalt selle organi funktsioneerimist. Näiteks pikaajaline vihapidamine võib enesega kaasa tuua maksaprobleeme. Samal ajal, kui maks on tasakaalust ära, siis võib see tekitada selliseid tundeid nagu viha, ärritatavus jne.

Rääkides haige emotsionaalsest küljest on oluline meeles pidada, et erinevate emotsioonide tundmine on normaalne kõikide inimeste juures. Alles siis, kui emotsiooni tuntakse pikemas perioodis või tavalisest tugevamana, peaks konsulteerima mõnda spetsialisti nagu näiteks psühhoterapeuti. Aga isegi sellisel puhul on ravi ainult siis tõhus, kui organism on taas tasakaalu viidud. Nõelravi annab samuti häid tulemusi emotsioonide häirete puhul. Isegi kui nõelravi ei ole füüsiliste valude puhul kõige parem ravimeetod, toob ta siiski kaasa emotsionaalse rahu.

VIHA ja RAEV

Viha on seotud maksaga. Viha tõstab QI energiat, viha muudab tihti näo ja silmad punaseks, toob kaasa peavalu ja — ringlust. Pika viha pidamine või pettumustunde kandmine võib kaasa tuua depressiooni ja menstruaalsed häired. Huvitav on ära märkida, et inimesed, kes joovad näiteks maksa puhastava toimega taimeteed, tunnevad korraga vihahoogu tänu sellele, et maksa puhastus on käimas. Viha möödub niipea, kui olukord laabub. Paljud inimesed tunnevad end paremini aru saades, et nende vihal on tegelikult füüsiline põhjus. Vihaemotsiooniga seotud maksaprobleemide ravi juures tuleks hoiduda kohvi joomisest, sest kohvi soojendab maksa ja ergutab seda tugevalt.

RÕÕM

Rõõmutunne on seotud südamega. Seda, et rõõm võib organismi ka tasakaalust välja viia, võib tunduda segadust tekitavana, sest enamik inimesi soovivad aina rohkem õnne ja rõõmu oma ellu. Aga organism ei lähe tasakaalust välja mitte õnnetunde tõttu, vaid liigse erutuse ja stimulatsiooni pârast nagu näiteks ootamatu hea uudis võib tekitada kogu organismis šoki.

Stressitaseme mõõtmisel kontrollivad psühholoogid kõiki stressiallikaid, on need siis positiivsed véoi negatiivsed. Loomulikult on selge, et lähedase surm või töökoha kaotus on olulised stressiallikad. Aga stressiallikaid on ka teistsuguseid nagu abielu või karjääritõus, isegi kui tegu on positiivsete sündmustega. Inimene, kes oma töökoha pärast peab koguaeg komandeeringus olema, kes elab kiiret ja sündmusterohket elu, võib tunda selliseid probleeme nagu unetus, mure ja südameprobleemid. Inimesel, kellel on südame-veresoonkonnahäired, võivad esineda ka emotsionaalsed sümptomid, sest süda on vaimu troon (shen). Täiesti tavaline on kohata inimest, kellel on südameprobleemid aga kes lõbusalt naerab ja lobiseb teistega.

Selline tagajärg tekib, kui süda ei suuda enam pakkuda rahu vaimule. Sellist tasakaaluprobleemi saab ravida nõelraviga. Samuti aitavad taimede põhjal valmistatud rohud.

MURETSEMINE

Seda tunnet tuleb meie stressirohkes ühiskonnas sageli ette, liigne muretsemine aga võib kurnata põrna energiat. See võib omakorda kaasa tuua seedehäireid ja kroonilist väsimust. Kurnatud põrn aga ei ole suuteline töötlema toiteaineid. Liigse muretsemise all kannatav inimene kannab n-ö kogu maailma raskust oma õlgade peale.

LIIGNE MÕTLEMINE

Samuti mõjuvad põrnale kurnavalt liigne mõtlemine või kinnisideed. Selliste probleemide puhul võib inimesel kaduda söögiisu, tal võib söömine täiesti ära ununeda või siis tekivad peale söömist puhitused. Aja jooksul võib lisanduda kahvatu jume viidates põrna puudulikule tööle. See omakorda võib puudutada ka südamepiirkonda, mille tõttu inimene ka öösel hakkab oma probleemide üle mõtlema. Tihti on just üliõpilased need, kes kannatavad selle probleemi all.

KURBUS

Kurbus puudutab kõige rohkem kopse ja tekitab väsimust, hingeldamist, pisaraid või depressiooni.

HIRM

Hirmutunne on seotud neerudega. Seda seost on lihtne näha, sest hirmunud inimene tunneb vajadust põit tühjendada. Laste puhul võib märgata öist voodimärgamist, mis on seotud ebakindluse või muretsemisega. Pikaajaline muretsemine aga tuleviku pärast kurnab neere ja võib tekitada kroonilist väsimust.

ŠOKK

Šokk mõjub eriti halvasti nii südamele, kui neerudele. See emotsioon tekitab reaktsiooni : võitle või põgene, vallandades adrenaliini liigse vabastamise neerupealsete kaudu. Südametöö aga kiireneb, tuues kaasa endaga unetuse ja ängistuse. Krooniline stress aga mis on tekkinud šoki tagajärjel võib mõjuda halvavalt kogu organismile tuues enesega kaasa mitmeid erinevaid probleeme. Trauma võiib aga enesega kaasa tuua traumajärgse sündroomi ja südamehäired. Kõige parem ravi oleks psühhoteraapia rahustavate taimedega.

Allikas: Kodused Lood