1. Võta aeg maha ja puhka

Kui tunned, et hakkad haigeks jääma, jää kohe koju ja puhka piisavalt. Kerge öelda, raske järele teha, aga nii see on! Keegi ei pea sel ajal töösangarit etendama ning mis veel halvem — kolleegidele pisikuid levitama. Sama kehtib ka laste puhul: esimeste haiguseilmingute puhul peaks nad koolist-lasteaiast koju jätma ning aitama läbi puhkuse organismil kosuda.

Samuti on ülioluline piisav uni ning eriti esimese 24 tunni jooksul haigestumisest. Organism peab saama taastuda ning hilisõhtused filmid, e-kirjadele vastamine või niisama internetiavarustes uitamine seda kindlasti ei toeta. Minge voodisse! Südameapteegi proviisor lisab, et kui magama jääda on keeruline ja päevamõtted asu ei anna, võib aidata palderjaniekstrakt, humalapreparaadid või rahustavaid ürte sisaldav ravimtee. Paljud on abi saanud ka magneesiumist.

2. Joo palju vedelikku, eriti ravimteesid

Rohke vedelike tarbimine aitab organismil haigusetekitajad kergemini välja uhtuda. Vedelikuna sobivad nii vesi kui ka naturaalsed vähese suhkrusisaldusega mahlad (hoidu magusatest jookidest haigestumise ajal!), aga kõige enam erinevad kofeiinivabad puuviljateed ning taimsed ravimteed, kuhu võib lisada näiteks soojendavat ingverit ja mett. Kel neid kodus võtta ei ole, leiab valiku ravimteesid või -segusid apteegist. Proviisor Aleksandr Sei sõnul sobivad külmetushaiguste raviks hästi spetsiaalselt valmistatud segud nimega „külmetustee“ või „gripitee“, samuti metsvaarika-, pärnaõie- ja kummelitee.

Esmase külmetuse vastu aitab hästi kibuvits, mis sisaldab rohkelt C-vitamiini. Selle vitamiini rikkad on veel astelpaju, mustsõstar, ebaküdoonia, mida kõiki võib tarvitada mahlana või kuivatatult teena. Kurguvalu korral kasuta teeks näiteks salveid, iisopit või kibuvitsa ning köha korral männikasve, iisopit, paiselehte, kassinaerist või punet. Palaviku vastu aitavad pärnaõied ja vaarikalehed. „Oluline on jälgida ka tee temperatuuri, mis ei tohiks olla kuumem kui 60-kraadi, sest vastasel juhul lähevad tee tervistavad omadused kaotsi,“ rõhutab Südameapteegi proviisor. Apteegis on saadaval veel lihtsalt valmiv kuum jook tsingi, C- ja D-vitamiini, astelpajumahla ja musta leedriga. Kergemate külmetusnähtude leevendamiseks võib proovida ravimtaimedest valmistatud Carmolise tilku, mida saab kasutada nii teena kui auruna tee sees sisse hingamiseks.

3. Tugevda ja turguta organismi

C-vitamiin on võimas antioksüdant ja immuunsüsteemi tugevdaja ning kuigi see ei pruugi koheselt aidata külmetushaigusest ülesaamisel, on paljud uuringud täheldanud, et regulaarsel C-vitamiini tarvitamisel väheneb oht haigestuda, haigus möödub kergemate nähtudega ning kiiremini. Eriti kasulik on C-vitamiin haiguste ennetamisel suurema füüsilise koormusega inimestel, näiteks jooksjatel, suusajatel jt spordiarmastajatel. Samuti vähendab haigusaega tsink. Lisaks ravimtaimedele ja -teesegudele tasub apteegist otsida immuunsust tugevdavaid küüslaugukapsleid, punase päevakübara ja greibiseemne ekstrakti sisaldavaid preparaate ning komplekspreparaate immuunsuse toetamiseks. Omal kohal on jalavannid sinepipulbriga, mis parandavad verevarustust ning on muidu kosutavad. Jalavanni ei tohiks teha palaviku korral, sest kuum vann võib kehatemperatuuri hoopis tõsta. Palavikku alandama proviisor aga ei kiirusta: „Palavik on organismi loomulik kaitsereaktsioon ning alla 38,5 C kehatemperatuuri ei soovita ma ravimitega alandama hakata. Kui palavik on üle selle, võib kasutada näiteks paratsetamooli sisaldavaid ravimeid.

4. Meresool leevendab nii kurku kui nina

Nohu korral on hea abimees meresoolalahus (saadaval spreina), mis aitab taastada nina normaalse talitluse ja kergendab nina kaudu hingamist. Kui nina on kinni ja limaskest turses, peaks eelistama hüpertoonilist mereveelahust. Meresool on abiks ka valutava kurgu puhul ja siin on endiselt au sees vanaemade tarkus: kurista kurku kolm korda päevas sooja meresoolaveega vahemikus ¼ kuni ½ tl meresoola kaasi vee peale. See aitab alandada paistetust ning lahti saada bakteritest. Kurguvalu leevendamiseks sobivad veel kurguaerosoolid ja imemistabletid, mis pehmendavad ja niisutavad limaskesta, vaigistavad valu, alandavad põletikku ning neil on antiseptiline toime. Head abimehed on ka taruvaiku sisaldavad spreid ja pastillid.

5. Jaluta ja söö tervislikult

Kui ei ole palavikku, vaid ainult nohu, on abi rahulikust jalutuskäigust. Õues on õhuniiskus suurem, see niisutab limaskesti ja paneb nina jooksma. Õue minnes tuleb kindlasti riietuda vastavalt ilmastikule, et mitte külmetada, aga ka mitte higistada. Kuigi erinevate nippidega saab haigusega edukalt võidelda, on siiski kõige parem ennetustöö. Et immuunsus püsiks tugev, tuleb olla positiivne, puhata piisavalt ja viibida palju värskes õhus. Samuti on ülioluline toitumine. Igapäevane toidulaud nii üldiselt, aga eriti külmaperioodil peaks sisaldama rohkelt puu- ja juurvilju, rohelisi köögivilju, marju, täisteratooteid, küüslauku, ingverit, ženšenni, mereande jne. Ühesõnaga, erinevaid vitamiine ja mineraale ning aegajalt tasuks neid kuurina toidulisanditena juurde võtta.

Aleksandr Sei toob lisaks headele soovitustele haigustega võitlemisel esile ka, et hoolimata sellest, kus sa elad, garanteerib vastavatud Südameapteegi e-apteek apteekripoolse nõustamise ja ravimite kättesaadavuse igasse eesti nurka või metsatukka. „Eriti hea on ravimeid e-apteegist tellida just viiruste perioodil, sest nii ei nakatu ise ega nakata ka teisi.”