18.03.2020, 10:00
Varusid koju palju toitu? Aga mida üldse võib sügavkülmutada ja kui kaua külmutatud toit tegelikult säilib?
FOTO:
Poodide üldpildist on näha, et ehkki kõige rohkem ostetakse wc-paberit ja makarone, siis poodidest väljutakse ka muu kraamiga. Mugav on toit panna sügavkülma, et see kaua säiliks. Kuid kõiki toiduaineid ei tohi sügavkülmutada.
Need on toiduained, mida ei tohiks sügavkülma panna, sest peale külmumist ja uuesti üles sulatamist ei ole need enam kõlblikud:
- Kõik salatilised — Rooma salat, jääsalat, lehtkapsas jne
- Riis
- Piim
- Jogurt
- Kurk
- Kartulid (mitte friikartulid, mis nagunii on sügavkülmutatud)
- Ürdid
Sügavkülmutamiseks head toiduained on köögiviljad, puuviljad, kastmed, liha, ja kala. Kui kaua säilib sügavkülmutatud toit?
- Rasvased toidud, näiteks peekon ja vorst, säilivad kuni kolm kuud.
- Või kestab kuni neli kuud.
- Rasvasem kala, näiteks sardiinid ja lõhe, säilivad neli kuud.
- Supid ja kastmed kolm kuud.
- Saiakesed neli kuud.
- Hakkliha säilib samuti neli kuud.
- Leib võib sügavkülmutatuna vastu pidada kuni pool aastat.
- Lamba-, kana-, sea- ja kalkuniliha samuti kuni pool aastat.
- Valge kala ja külmutatud puuviljad võib säilida ligi kaheksa kuud.
Allikas: DailyMail