Sydney ülikoolis viidi läbi uuring, kus vaadeldi, kui tihti meditsiiniõpilased oma nägu ühe tunni jooksul puudutavad. Keskmiselt katsusid õpilased ühe tunni jooksul oma nägu lausa 25 korda.

Üks uuringu osalistest, Austraalia arst Sam Hay, kinnitab, et raske on sellest harjumusest vabaneda, kuid kui igast oma liigutusest päeva jooksul teadlik olla, siis lõpuks on see võimalik. Väga oluline on enesedistsipliin.

Hay sõnul oleks heaks vahendiks luua endale tabel, kus on kirjas kõik tunnid, mil sa oled ärkvel. Proovi end jälgida iga tund. Kui oled suutnud ühe tunni veeta ilma nägu puudutamata, saad teha tabelisse vastava märke. Kui möödunud on näiteks kuus tundi ja sa pole kordagi oma nägu puudutanud, võid premeerida ennast millegi heaga.

Hea oleks ka kinnitada tabel kodus kuskile nähtavasse kohta, et see oleks sinu jaoks pidev meeldetuletus. Kui see tabelisüsteem ei toimi, võid kasutusele võtta ka mooduse, mida inimesed tavaliselt kasutavad vandumisest lahti saamiseks. Ehk et iga kord, kui sa oma nägu katsud, pane 50 senti purki. Kui ükskord jälle kõik meelelahutusasutused avatakse, saad rõõmsalt selle raha ära kulutada. Või kõrvale panna.

Näo katsumisest loobumine on hetkel väga oluline, sest viirus võib püsida mõnda aeg elusana ka erinevate pindade peal. Seetõttu tasuks igati vältida avalikes kohtades asjade katsumist ja veelgi rohkem hoiduda oma näo puudutamisest.

Allikas: Daily Mail