Sobiva puhastus- ja desinfitseerimisvahendi valimine on praegu mureks paljudele. „Käte desinfitseerimise vahend sobib vaid kätele, pindade puhastamisel sellest abi pole. Pihustatavaid aineid ei tasu õhku piserdada, sest hingamisteedesse sattudes võivad need ohtlikuks osutuda,“ soovitas Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder. Samuti ei tasu Oderi sõnul kemikaale originaalpudelist välja valada, et vältida nende segamini ajamist ja valesti kasutamist.

Paljudes kodudes on eriolukorra ajal tavaliselt suuremad varud nii kodukeemiat kui ka ravimeid. „Kui väikese lapse kätte satub puhastusvahend, ravim või nikotiinitoode, mis tundma õppimiseks suhu pannakse, võib tagajärjeks olla korralik mürgistus,“ hoiatas Oder. Ta soovitas panna kemikaalid, ravimid ja nikotiinitooted kõrgele lukustatavasse kappi, et selliseid olukordi vältida.

„Ehkki mürgistusennetusnädal saab tänasega läbi, tuleb mürgistuste ennetamisele mõelda pidevalt. Vaid nii suudame mürgistusi vältida,“ ütles Oder. Ta soovitas lapsevanematel lastega mürgistusohtudest rääkida ja ka vanavanemaid hoiatada, et kõik õpiksid ennast ja lähedasi hoidma.

Kui mürgistusõnnetus ikkagi juhtub või tekib selle kahtlus, tuleb kohe helistada mürgistusinfoliinile 16662, et saada edasised tegevusjuhised. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga.

„Mürgistusinfoliinile võib helistada mistahes mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral, olgu selle allikaks kodukeemia, taimekaitsevahendid, väetised, putuka- ja näriliste tõrjevahendid, kosmeetika, loodustooted, ravimid, narkootilised ained, seened, taimed, marjad, mürgiste loomade hammustused, mürkgaasid, alkoholid või reisidel tekkinud mürgistused,“ julgustas Oder. Igaüks saab end mürgistusohtudega kurssi viia veebilehe www.16662.ee abil.