Tähtajaks töö valmis jõudmine, trennis käimine, aeg iseendale ja lähedastele, tervislikult toitumine — kõige sellega hakkama saamine on paratamatult kurnav. Üks võimalik lahendustest on intrigeerida oma päevadesse 15-minutiline powernap ehk uinak, millel on potentsiaali teha imesid.

„Paljud inimesed ei saa öösel piisavalt und ja seetõttu alustavad oma päeva unedefitsiidiga,“ ütleb Sara C. Mednick, psühholoog ja raamatu „Take a Nap, Change Your Life“ autor. „Uinakud aitavad teha tasa unevõlga. Mitmed uuringud kinnitavad, et isegi hästi puhanud täiskasvanutele on need kasulikud. Lühike uinak aitab kaasa kognitiivsete võimete, näiteks mälu, arendamisele ja tagab ka hea tuju.“

Mednick selgitab, et just magades loob aju seoseid. Seega väike puhkus keset päeva aitab sul olla kindlasti produktiivsem ja teravam.

“Uinaku tüüpe on erinevaid,“ kinnitab Mednick ja lisab, et õige pärastlõunane uni ei riku ära ka su öist unerežiimi. „15-minutilisest turgutavast unest on palju kasu. Pikem uni, 45- kuni 90- minutiline tõstab loovust ja kriitiliselt mõtlemise võimet.

Ilmselgelt kofeiin seda ei tee. Seega ära kraba veel ühte kohvi, vaid luba endale pisike puhkus!

Loo omale „uinakurituaal“

Kui sinu kontoris ei tööta hüpnotisööri, siis on väike tõenäosus, et sa suudad keset päeva oma pea lihtsalt lauale toetada ja magama vajuda. Seetõttu on oluline anda oma kehale signaale, et on aeg puhkuseks.

„Me oleme oma harjumuste ohvrid, mis tähendab, et rutiin tuleb siinkohal palju kasuks,“ selgitab Mednick. Igasugused lõõgastavad tegevused sobivad, olgu selleks kõrvaklappide kasutamine, tulede kustutamine, mediteerimine või mõnusa fliisteki ümber tõmbamine.

Loo mõnus keskkond

Sinu kontor (või uinakuruum, kui töötad eriti ägedas keskkonnas) ei ole muidugi sama mugav kui sinu pehme voodi. Siiski on asju, mille tegemine aitab sul ka tööl olles lõõgastuda. Parim lahendus on teha ruum võimalikult pimedaks või kasutada spetsiaalset magamismaski. Samuti lükka korraks telefon hääletule ja pane oma meilid kinni!

Kasuta alarmi

Kui sul pole just luksust terve lõuna maha magamiseks, siis kasuta alarmi. „Veendu, et sa sead omale kindla kella, millal tulla tagasi töölainele ja pead sellest ka kinni,“ ütleb Mednick. Isegi, kui sa ei suuda 15-minutiga täielikult magama jääda, siis rahulik puhkemoment ei jookse kindlasti mööda külgi maha.

Mine kuhugi, kus sa tunned end turvaliselt

Kõik ülemused pole töö ajal magamise suurimad fännid. Eriti, kui sul puudub oma isiklik kontor. Seetõttu võid teha uinaku näiteks oma autos, kus sa ei pea muretsema, et kellelegi silma jääd. Ja pane kindlasti uksed lukku.

Lihtsalt luba endale väike paus

Magamise võimaluse puudumisel peaksid sa siiski lubama omale iga päev hetke arvutist eemal. „Inimesed pole loodud järjest pikalt töötama, eeldades maksimaalset tulemust. Seega tuleb igasugune puhkus kasuks. Mine jalutama, helista oma parimale sõbrannale või tee midagi, mis sulle meeldib!“ lõpetab Mednick.

Allikas: Well + Good