Toitumisel on maksa tervise seisukoha juures oluline roll. Kõik see, mis maksale kahjulik on, on kõigile teada: piirata tuleb alkoholi tarbimist, suhkru- ja rasvarikkaid toiduaineid ning vältida geneetiliselt muundatud toiduaineid, mis sisaldavad sageli liiga palju lisaaineid. Tasakaalust väljas toitumine väsitab maksa, mis ei saa enam oma funktsioone korralikult täita ega kindlustada biokeemilisi ja metaboolseid protsesse organismis.

Antioksüdantide-, mineraalide- (magneesium, kaltsium, fosfor, raud) ja vitamiinide (A-, B- ja C-) poolest rikkad toiduained on maksale kasulikud. Nad aitavad maksa puhastada ja kaitsevad maksahaiguste eest.

Millised on parimad toiduained, mis maksa puhastavad?

Tume šokolaad

Vastupidiselt levinud arvamusele on šokolaad — tingimusel, et tegemist on tumeda šokolaadiga, mille kakaosisaldus on rohkem kui 70% — maksale kasulik ja hea. Magneesium, mida šokolaad sisaldab, omab maksa kaitsvat ja toetavat toimet. Lisaks sellele sisaldab must šokolaad antioksüdante ja aeglustab sellega maksarakkude vananemist, puhastab maksa mõningatest toksiinidest ja piirab põletikku. Lisaks eelnevale on tumedal šokolaadil depressioonivastane ja energiat tõstev toime. Enesestki mõista tuleb vältida piimašokolaadi ja valge šokolaadi tarbimist, mis sisaldavad liiga vähe kakaod ja palju suhkrut ning rasvaineid.

Pähklid

Pähklid sisaldavad rikkalikult fosforit, tegemist on maksale väga kasuliku mineraalsoolaga. Fosfor osaleb rasvade ainevahetuse juures ja takistab rasva kuhjumist maksa. Ilma fosforita tekib maksa ülekoormatus ja see võib viia mõne maksahaiguseni.

Roheline tee

Tee, eriti roheline tee, sisaldab palju antioksüdante. Antioksüdandid aitavad maksa puhastada ja alandavad sellega maksahaiguste tekke riski. Lisaks sellele sisaldab roheline tee polüfenoole, mis on tuntud oma antioksüdantse toime poolest ja mis aitavad alandada rasva taset veres ning parandada südame-veresoonkonna tööd. Samuti on tegemist hea vähivastase vahendiga, mis vähendab maksavähi riski. Regulaarne ja igapäevane rohelise tee joomine (3 tassi päevas), alandab maksa fibroosi ja tsirroosi riski.

On veel kaks toiduainet, mida peetakse maksa jaoks kasulikuks. Vaata portaalist Kodused Lood, mis need on.