Andesta endale kahjustavad valikud

Kreet ütleb, et andestamine ei ole intellektuaalne žest, vaid radikaalse muutuse tegemine eneses, mida kõige paremini väljendab arameakeelne väljend „washwoklan”, mis tõlkes tähendab „tagasipöördumine algsesse tervikusse.”

“Andesta endale kahjustavad valikud ning see, et sa pole osanud seada piire ning oled lasknud enesele sisse sõita. Mõttes täna sulle „sisse sõitnud” inimest väärtusliku õppetunni eest,” kirjutab ta.

Nii nagu tänulikkusest tulenevat kasu, ütleb Kreet, et ei ole võimalik üle tähtsustada ka andestamisest tulenevat kasu. Mil iganes sulle tundub, et oled külluse sageduselt langenud kuhugi allapoole (kus sa end eriti hästi ei tunne), andesta endale.

Tehnika: andestamine enesele

1) Olles mugavas asendis, sule silmad ja keskendu oma hingamisele — hinga mõned korrad sügavalt nina kaudu sisse ning seejärel pikalt ja rahulikult välja.

2) Hoides tähelepanu lauba keskel, kujuta ette, et seisad suure lõkke ääres, mis põleb mõnusalt praksudes.

3) Lõkke ääres olles kutsu sinna iseennast, nii et sind on seal kaks. Sa ei pea nägema end kahes isikus, lihtsalt kujuta ette.

4) Kui sind on lõkke ääres kaks, siis pöördu enda poole, öeldes nii:

„Kallis mina, ma andestan sulle nüüd kogu südamest ja täielikult kogu halva ning negatiivse, mida sa mulle või kellelegi teisele kunagi oled teinud kas teadlikult või mitteteadlikult. Andestan ka kõik piirangud ja blokeeringud, mis sa oled loonud kas teadlikult või mitteteadlikult. Andestan kogu teadmatuse, millega oled kahjustanud nii iseennast kui teisi. Samuti iseenda mittepiisava väärtustamise. Ma tean, et sa lihtsalt ei osanud teisiti ning tegutsesid enda parima äranägemise kohaselt. Ma olen sulle nüüd täielikult andestanud. Ma olen tänulik kõikide kogemuste eest, sest need on aidanud mul kasvada ja areneda. Meie vahel on nüüd rahu ja tänulikkus.”

5) Nüüd võid end kujutluses kallistada.

6) Ütle endale: „Ma armastan sind kogu südamest just sellisena, nagu sa oled! Ma väärtustan sind sellena, kes sa oled!”

7) Lõpetamiseks hinga korraks sügavalt sisse ja välja, liiguta sõrmi ja varbaid, tule oma tähelepanuga tagasi ruumi, kus sa meditatsiooni alustasid, ning jätka oma päeva osapoolte kõrgeimaks hüvanguks.

Andestada tasub iga kord, kui koged kannatuse moodi olukorda või kui märkad eneses mõnda saboteerivat tunnet (nt süütunne, solvumine, ärritus, kadedus, hirm, armukadedus, vimm vms).

“Hiljuti aitasin andestusprotsessi teha ühel umbes 50-aastasel naisterahval, kellel oli rinnapiirkonnas kasvajalaadne moodustis. Enda sõnul oli ta muutnud end „jäämäeks”, kui oli teada saanud abikaasa suhetest teiste naistega. Selle naisterahva üheks peamiseks probleemiks oli enese mittepiisav väärtustamine ning alustuseks andestas ta endale selle, et oli ennast palju aastaid maha teinud,” kirjutab Kreet.