“Ma haisesin kohutavalt — nagu poleks mitu päeva pesemas käinud.”

Californias elav Kathy meenutab, et esimene sümptom, mida ta menopausi juures märkas, oli tõdemus, et ükskõik kui palju ta ennast ka ei peseks ning enda eest ei hoolitseks, teda saadab ebameeldiv lõhn. Kui hambapesust oli möödunud tund aega, ütles naise väike poeg talle, et emme hingeõhk haiseb kohutavalt.

Samuti märkas naine ebameeldivat lõhna vaginaalses piirkonnas. “Kohe, kui ma oma püksid alla tõmbasin, tundsin ma kohutavat haisu, nagu ei oleks ma mitu päeva pesemas käinud.”

Sarnane asi juhtus ka peale kuumahoogu, kus naine tundis, nagu oleks ta terve päev aias tööd rüganud, sest ta higistas kohutavalt ning sellele järgnes ebameeldiv lõhn.

“Tundsin ennast nagu väga vana naine.”

Lynn räägib, et tema jaoks tähendas menopausi saabumine ka kohutava väsimuse tulekut. Ehkki naine on personaaltreener, ei jõudnud ta ühtäkki enam eriti midagi teha. Ta andis ühel päeval oma õpilastele tundi ja tundis poole peal, et ta enam ei suuda. Lihtsalt ei jaksa!

Naine tundis vajadust hakata uinakuid tegema, mõnikord lausa kaks tükki päevas. Ta kinnitab, et poleks kunagi osanud oodata, et temale kui aktiivse elustiili viljelejale saab menopaus nii karmilt mõjuda.

“Ma tundsin täiesti ebareaalset, loomalikku viha.”

Naised teavad, et väga tihti käivad menstruatsiooniga kaasas ka suured tujukõikumised ja seda väidet kinnitab ka Patti, kes varem koges päevade ajal suuri tujukõikumisi ja vihahooge, kuid miski ei valmistanud teda ette selleks, mida ta hakkab menopausi ajal tundma.

“Menopausi ajal on need tujukõikumised lausa midagi erakordset. Ühel hetkel on kõik korras ja teisel hetkel tunned ürgset, loomalikku viha. Ma üritasin pidevalt aru saada, mis nüüd küll juhtunud on…”