Siin on seitse põhjust, mis menstruatsioonitsükli ebaregulaarseks muuta võivad:

1. Suur kaalukaotus või liigne treening

Kui su kehamassiindeks juba alla 18 või 19 hakkab kukkuma, siis võivad ka päevad vahele jääda. Alati ei pruugi muidugi asi rangelt just KMIga seotud olla. Tõsised haigused nagu anoreksia või buliimia põhjustavad ebaregulaarset menstruatsiooni, kuid probleem võib olla ka liigses treeningus. Kas valmistud maratoniks ja liigud seepärast tavapärasest rohkem ja intensiivsemalt? Sinna võibki koer maetud olla.

2. Stress

Stress mõjutab hormoonide normaalset tekke- ja elukulgu väga palju. Mida suuremas stressis sa oled, seda suurema tõenäosusega hakkab su keha sellele ka reageerima. Nii võibki see sinu kuupuhastust mõjutada.

3. Häired kilpnäärme töös

Häired kilpnäärme töös põhjustavad samuti hormonaalseid kõikumisi. Kui sul on viimasel ajal tervis korrast ära, siis mine kindlasti arsti juurde ja palu tal ka oma kilpnääret kontrollida.

4. Polütsüstiliste munasarjade sündroom

Polütsüstiliste munasarjade sündroom (PCOS) on hormonaalne häire, millele on iseloomulikud krooniline anovulatsioon ja viljatus, rasvumine ja polütsüstilised munasarjad. Põhjuseks võib olla ebaregulaarne menstruatsioon või sootuks selle ära jäämine.

5. Kroonilised haigused nagu tsöliaakia

Tsöliaakia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest — järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni. Kui haigust õigel ajal ei diagnoosita, hakkab ta segama organismi tööd — kaasaarvatud ka menstruatsioonitsüklit.

6. Antibeebipillid

Nii nagu ühe pilli vahele jätmine võib tekitada päevade algamist “valel ajal”, võib ka nende võtmine menstruatsiooni ära jätta. Sellisel juhul räägi oma naistearstiga — ta oskab kindlasti sulle nõuandeid jagada ning vajadusel ka beebipillid välja vahetada.

7. Enneaegne menopaus

Võib ka juhtuda, et su hormoonid on läbinud sellise pöördumatu muutuse, mis sulle enneaegse menopausi tekitas. Kui lisaks menstruatsiooni puudumisele kimbutavad sind ka kuuma- ja külmahood, öine higistamine ning tupekuivus, peaksid sellest kindlasti oma pere- või naistearstiga rääkima.

Allikad: Diabetes.ee, Women’s Health Magazine, Eesti Tsöliaakia Selts