Pane olukord enda kasuks tööle

Ajal, mil peame taas kodudesse jääma, tasub Oja sõnul panna see aeg enda heaks tööle - tegeleda iseendaga, enesearenguga, uurida, kuidas töötab mõistus, mis on minapilt, kes sa oled, mida sa üldse tahad ja saada aru, et tegelikult igal asjal on kaks poolt. “Kui mingi asi tundub sulle hästi halb, siis selles on ka midagi väga head. Õpi selgeks, kuidas seda näha,” toob ta välja.

Oja ise hoiab end positiivsena nii, et näeb ka teist vaatenurka – igal asjal on kaks poolt. Kui see on halb, et kõik asjad pandi kinni, siis mis on selles head? “Hea on see, et saan oma lastega koos olla, minna pikkadele jalutuskäikudele, rahulikult dušši nautida,” soovitab Oja märgata asju igapäevaelus, mis on hästi. Lisaks tegeleb ta juba kaks aastat tänulikkusega. “Tasub olla päriselt tänulik elementaarsete asjade eest. Meil on Eestis puhas õhk, toit laual, kraanist tuleb soe vesi, on tekk, mida endale peale tõmmata, katus pea kohal, toas on soe, päike paistab, saad magada, sul on lähedased inimesed, saad iseenda ja oma keha eest hoolitseda. Need on elementaarsed asjad ja see juba tõstab tuju. Halvad asjad juhtuvad elus niikuinii, see on sinu valik, kas sa pöörad nendele tähelepanu või mitte, sest see, millele sa tähelepanu pöörad, kasvab sinu elus.”

Kui suhted on sassis, mõtle, mida saaks teha teisiti

Kui suhted on aga sassi läinud, tasub Oja sõnul vaadata peeglisse ja mõelda, mida sina saaks teisiti teha. “Kõige lihtsam on oodata teiselt inimeselt sammu, aga tõde on see, et sina ise saad midagi teha. Kui sind midagi häirib, siis see on sinu sees. Kui sa tunned, et sind solvati, siis miks sul see tunne tekkis? Vaata, mida sa saad ise teha, võta ennast sealt korra välja, mida teine inimene on sulle öelnud või teinud ja nii saavad asjad selgineda,” soovitab Oja.

Ka ei saa lahendada seda probleemi kohas, kus tüli tekkis või suhted sassi läksid. “Mind aitab palju see, kui ma ütlen lihtsalt aitäh selle eest, mis oli, sest siis ma juba muudan oma mõtteviisi teistpidiseks ja ma hakkan nägema, mida ma saan teha teistmoodi,” toob Oja näiteks ja lisab, et tasub aru saada, et ka teisel inimesel on segadus nagu sinulgi.

Paraku pole olemas õigeid samme ega nippe, vaid igaühe jaoks on enda tõde. “Aga et suhted areneks pigem sügavamaks, tasub mõista iseennast, kes sina oled, mida sina tahad, väljendada oma partnerile oma vajadusi sellelt kohalt, mida sina soovid, mitte hakata talle ütlema, kuidas tema peaks tegema, mis on sinu soov,” jagab Oja. Oluline on ka see, kuidas sa räägid ja kuula, mida teisel inimesel on öelda, see juba lahendab pool probleemi ära ja suhe saab minna sügavamaks.