Raamatu “Kundalini jooga võlumaailm” autor ja Urban Yogini Õnnelaboratooriumi joogaõpetaja Liina Ravneet Elvik selgitab, et pikk sügav hingamine lõdvestab ja rahustab kesknärvisüsteemi, puhastab kopse ja verd, reguleerib kehas happesusetaset ja virgutab aju. Lisaks aitab kontrollida negatiivseid emotsioone, et need ei saaks sind enda keerisesse tõmmata.

Pikk sügav hingamine koosneb kolmest etapist ehk hingamisosast: kõhuhingamisest, rinnahingamisest ja rangluuhingamisest.

Katseta esialgu paar korda kolme hingamist eraldi ja seejärel pane kõik osad kokku: sisse hingates too õhk kõigepealt kõhtu, siis keha külgedele ja lõpuks kopsutippudesse ning välja hingates lase õhul enda seest sama teed pidi väljuda: kõigepealt kopsutippudest, siis keha keskelt ja kõige viimaks kõhust, viies naha pehmelt vastu selga.

Kõhuhingamine. Hoia käed lõdvestunult kõhul ja hinga aeglaselt sisse. Kõht täitub õhuga ja liigub ette. Seejärel hinga pehmelt välja, lastes kõhul õhust tühjeneda ja lubades nabal vastu selga liikuda. Hoia rindkere lõdvestunud ja kogu tähelepanu kõhul.

Rinnahingamine. Too käed keha külgedele vastu roideid. Keskenda tähelepanu rangluule ja ülemistele roietele ning hoia kõht paigal. Hinga aeglaselt sisse ja tunneta, kuidas sa laiened külgedelt, rinnast ja seljast. Seejärel hinga pehmelt välja ja tunneta, kuidas roided, rinnak ja selg liiguvad tagasi.

Rangluuhingamine. Aseta üks käsi kõhule ja teine rinnakule. Tõmba naba sisse ja pinguta kõhtu. Ilma sisse hingamata tõsta rinnak üles. Hinga aeglaselt sisse, laiene õlgade ja rangluu piirkonnast ning hinga pehmelt välja, kuid ära lase rindkerel alla vajuda