Oluline on suhelda oma arstiga, kes aitab mõista, miks peab oma elustiili muutma, igapäevaharjumused üle vaatama või ravimeid võtma. See on koostöö arstiga, mille käigus annab arst nõuandeid soovitud eesmärkide saavutamiseks. Näiteks, kas te teate, milline peab olema teie normaalne vererõhk, kolesteroolitase või veresuhkru väärtus näiteks diabeedi korral? Iga ravi sõltub haiguse olemusest, patsiendi eripärast ja muudest asjaoludest, kuid igal juhul on oluline arsti soovitustest kinnipidamine. Kuigi ravijuhiste järgimine on haigusega võitlemisel suure tähtsusega, ei peeta neist kahjuks täielikult kinni. Mis on selle põhjuseks?

Parim moodus ravitulemuste saavutamiseks on raviplaani täpne järgimine

Tervishoiutöötajad täheldavad, et ravijärgimus on paljude patsientide jaoks endiselt suur väljakutse, millel on tavaliselt mitu põhjust. Üheks neist on ettenähtud ravi kasulikkuse ja olulisuse mittemõistmine. Arstid on mures, sest patsientide hooletus mõjutab ravi tulemusi ja ohustab patsientide tervist. Rahvusvaheliselt on teada, et kuni 83,7% kontrollimata vererõhuga patsientidest ei pea raviskeemist kinni1. Arst peab selgitama patsiendile ravi eesmärki ning aitama mõista, et kõige suurem vastutus ravi efektiivse toimimise ees lasub patsiendil endal.

Kuidas ennast motiveerida ettenähtud raviplaani järgima?

Esiteks tuleb mõista raviplaani eesmärki ning selle mõju sinu tervisele. Samuti on oluline suhelda oma arstiga ning anda ausat tagasisidet. Ka pere ja sõprade toetus on tähtsal kohal, kuna rutiin ja meeleolumuutused võivad teid kergesti mõjutada ning tavapärasest elurütmist välja viia. Leidke endale sarnaste probleemidega tuttavaid, kellega saab oma kogemusi jagada ning samal ajal ka teistelt kasulikke nõuandeid saada. See on eriti oluline krooniliste haigustega patsientidel. Abi võib leida ka erinevatest kaasaegsetest tehnoloogilistest abivahenditest. Nendeks võivad olla telefonirakendused ja meeldetuletused. Sellised lahendused mitte ainult ei aita teid ravimite võtmist järgida, vaid jälgivad ka teie tervislikku seisundit ning registreerivad muutusi. Nende üleskirjutiste põhjal saab arst hiljem hinnata kui hästi te oma haigusega toime tulete ning vajadusel ka raviplaani muuta.

Selgus ja lihtsus – abiline igapäevaste ravimite tarvitamisel

Raviplaani järgimisele võivad kaasa aidata ka spetsiaalsed ravimipakendid. Eriti oluline on see krooniliste haigete puhul, kes peavad tarvitama korraga rohkem kui ühte ravimit. Neile on tähtis valida õige pakendiga ravim ning neid õigeaegselt manustada.

Ravimitootja Teva tutvustab uudse disainiga pakendeid, mis annavad patsientidele veelgi rohkem vajalikku teavet nii ravimi kui ka selle kasutamise kohta. Pakend on atraktiivne, värviline, informatiivne ning pealkiri ja tähed on erksad, suured ja hõlpsasti loetavad. Pakendi tagaküljel on spetsiaalne ala märkmete tarvis, kuhu apteeker saab kirjutada ravimi annuse või lisada muud infot. Märkust on lihtne leida ja see ei lähe kaduma, kuna see on pakendil kirjas. Patsiendil on oluline teave, kuidas ravimeid kasutada kogu aeg olemas ning ta ei aja seda segi teiste korraga võetavate ravimitega. Ravimi annused peavad olema tähistatud eri värvidega. Iga annus on märgitud erksavärvilisena ja tähistatud oma värviga. See aitab patsientidel vältida doseerimise eksimusi ning muudab ravimi kasutamise hõlpsamaks. Teva ravimipakendid on kohandatud ka nägemispuudega inimestele – peamine teave on esitatud lisaks punktkirjas.

Patsientidele mõeldud pakendi infoleht on usaldusväärne teabeallikas. Kui infoleht ära kaob, leiab kogu vajaliku info ka kodulehelt www.raviminfo.ee või ravimiameti lehelt.

Teva on ravimifirma, kelle ravimeid kasutab igapäevaselt üle 200 miljoni inimese üle maailma. Kroonilisi haigusi põdevad patsiendid oma erinevate lugudega on innustanud meid otsima nende probleemidele lahendusi. Seetõttu lõime veebikeskkonna Tervise eest hoolitsemine, mis koondab endas erinevate patsientide lugusid, kasulikke teadmisi ja näpunäiteid, mis muudavad elu kroonilise haigusega lihtsamaks ja nauditavamaks.

NPS-EE-00011

Allikas: Abegaz TM, Shehab A, Gebreyohannes EA, Bhagavathula AS, Elnour AA. Nonadherence to antihypertensive drugs: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2017 Jan;96(4):e5641.

Jaga
Kommentaarid