Viiruse leviku piiramiseks praegu kohvikutes ja restoranides käia ei saa. Eesti ühe suurima kodumaise kaubandusketi ajakirja toimetaja ja paljude retseptide autor Hanne Paljak ütleb, et tema toitumisharjumused on jäänud hoolimata piirangutest samaks, sest süüa tegi ta ennegi perele ise. Üha rohkem teeb ta aga sellised roogi, mida on võimalik järgmisel päeval soojendada: „Koduõppel lastel on hea seda hiljem ise ahjus või pannil soojendada.“

Sõpradele ja tuttavatele mõeldes ütleb Hanne, et lasteta sõbrad armastavad woltida, kuid järjest enam on näha ka nende puhul, et tehakse rohkem ise süüa. Põhjuseks võib olla aeg, mida on piirangute ja seetõttu erinevate huviringide ära jäämise tõttu varasemast rohkem käes. „Söögitegemisest on sõpradel saanud justkui teistmoodi ja loov hetk päevas, mis on ekraanitööle mõnus vaheldus.“

Kuigi saame restoranidest pea igal ajal toitu koju tellida, on Hanne sõnul ise söögitegemise protsessi aega panustades võimalik luua õhtusöögist kordades võimsam elamus. Pealegi teame ise süüa tehes täpselt, millistest koostisosadest on roog sündinud.

Retsept selgeks!

Mõtle või loe alati enne söögitegemisega alustamist retsept lõpuni läbi. Nii saad teada, milliseid komponente sul kodus vaja läheb ning hoiad ära kõiksugused tujurikkuvad üllatused, mis võivad mõne koostisosa või maitseaine puudumisel tekkida.

Kasuta värsket toorainet!

Värske ja kohaliku tooraine kasutamine on teada-tuntud maitsva liharoa saladus. „Hindan väga Maks & Mooritsa uut värske liha tootesarja, sest suur töö on juba kodukoka eest ära tehtud — jääb avada pakk, maitsestada liha soovi järgi, küpseta ning toekas liharoog ongi valmis.“ Eriti meeldivad talle värskest kodumaisest toorainest valmistatud guljašš ja böfstrooganov, mis pakuvad võimalust valmistada nostalgilisi liharoogasid tõelise aja kokkuhoiuga, kuna ära jääb aega nõudev lihalõikamistöö.

Ole retseptidega loov!

Planeeri toite sellest, mida leiad külmikust või kapiriiulilt. Salatikastmeks passib isegi vaid sidrunimahl ja tilgake õli. Lisa maitse järgi sinepit või oma lemmikmoosi. Rösti ise pähkleid ja purusta salatile. Need annavad salatile kerge restoraniliku nüansi.

Isegi purgitäis konserveeritud ube saab restoranisöögina presenteerida kübekese tšillihelveste, kuivatatud pune ja paari küüslauguküünega. Löö paar toorest muna peale ning küpseta erilisemaks hommikusöögiks!

Lihtsaid püreesuppe saad viimistleda palsamisiirupi, pähkliõli, röstitud seemnete ja pähklite ning meelepäraste ürtidega.

Kui tahad midagi kiiret ja mehist, näiteks praekartuleid, siis prae neile lisandiks tükeldatud grillvorste. Lisa enne praadimise lõppu vorstidele palsamiäädikat ning pruunista seni, kuni vostipalad muutuvad mõnusalt karamelljaks.

Praegusel ajal on asendamatud erinevad hakkliharoad. Prae hakkliha, lisa magushaput tšillikastet ja/või teriyaki kastet. Keeda juurde nuudleid või riisi. Sega kogu kraam kokku riivitud porgandi, kurgi ja rohelise sibulaga. Selline roog sobib nii kuumalt söömiseks kui ka külma salatina. Hea ka järgmisel päeval. Samuti ruulivad erinevad hakklihakastmed. Prae näiteks hakkliha, lisa sellele hakklihamaitseaine ja kohvikoor ning keeda 10 minuti. Valmis see ongi ja maitseb hea nii keedukartuli, riisi kui ka pastaga.

Võta aega toidu serveerimiseks!

Olgu õhtusöögiks wokiroog või praekartulid — selleks, et saada toidust tõeline elamus, tasub tähelepanu pöörata selle välimusele. Ega ilmaaegu öelda, et esmalt süüakse silmadega.

Uuringud näitavad, et meie kõikidel meeltel on söömisel väga oluline roll. Seega silmailu, lõhnataju, kuulmine ja nägemine aitavad toidukogemusele kaasa. Kenasti taldrikule paigutatud toit annab edasi kvaliteeti ning näitab, et selles on tööd ja vaeva.

Mõned soovitused toidu esile toomiseks, kuigi toidu serveerimine on omaette kunst ja nagu teada, siis on kunst kunstis kunsti näha. Tõmba serveerimisel tähelepanu taldriku keskele või kasuta pilgu suunamiseks roa peamist koostisosa või mõnd nutikat kaunistust. Toit ja selle esitlus vajavad õhku, seega hinda oma portsjoni suurust. Kummalisena mõjub taldrik, mis on koguse jaoks ebaproportsionaalselt suur. Samas pole hea ka ülekoormatud taldrik.

Loo üleüldist meeleolu!

Kui roog on valmis ja restoranilikult taldrikul, tasub korda seada õhtusöögi üleüldine õhkkond. Ära õhtusta lösakil diivanil, vaid kata laud. Heaks meeleoluks pole vaja kalleid serviise, vaid piisab südame ja rõõmuga sätitud lauast. Laua võib katta ühes toonis nõudega ning lisada värvi ja särtsu laudlina, värskete lillede või küünaldega. Laua võib katta ka kirevate nõudega, mis ei vaja enda kõrvale lisa elemente.

Hubast interjööri saab luua ka hämara valgustuse, näiteks eri värvi ja kujuga küünalde ja maheda valgusega laualampidega, ning malbe meeleolumuusikaga.