Hormoonid on nagu väikesed käskjalad, kes viivad kehas sõnumeid ühest kohast teise. Kui mõni organ, näiteks munasarjad, jääb hormoonide tootmisega hätta, võivad sellele järgneda mitmed tervisemured. Need võivad avalduda tsüklihäirete või erinevate naistehaigustena, mõjutada viljakust, tuua kaasa üleminekuea sümptomid ning pärssida libiidot, energiataset, und jne.

Sisemine tervenemine

Üha enam leitakse eri uuringute käigus, et naise hormonaalse tasakaalu(tuse) ja mõõduka kehalise treeningu vahel on positiivne seos. Hormoonvõimlemise harjutuste seeriad ongi loodud naise suguhormoonide — östrogeeni ja progesterooni — tasakaalu taastamiseks, toetamiseks ja säilitamiseks.

Kuidas need harjutused stimuleerivad piirkonda, kus asub naise jõujaam — munasarjad ja emakas?

Rütmilised pingutused-lõdvestused, venitused ja diagonaalsed liikumised suurendavad alakõhus verevarustust, kandes piirkonda juurde toitaineid ja hapnikku, ning stimuleerivad östrogeeni ja progesterooni tootmise tasakaalu munasarjades. Hormoonide loomulik tasakaalustumine pakub kehale võimaluse sisemiselt terveneda.

Kes soovib rohkem detailidesse laskuda, siis 6. aprillil teeb hormoonvõimlemise treener ja naiste tervise terapeut Katri Ristal sissejuhatuse vaagnapõhja salaellu. Liitu veebiloenguga siit.

Hormoonvõimlemise esmased põhimõtted töötas välja Ungari juurtega Iisraeli baleriin ja kehalise kasvatuse õpetaja Aviva Gabriella Steiner (1930–2020) juba eelmise sajandi keskel. Esmalt märkas ta harjutuste soodsat mõju üleminekuvaevustega kimpus naistel.

Seejärel uuris Steiner harjutuste, rütmide ja kombinatsioonide mõju lähemalt ja ammutas teadmisi füsioteraapiast, joogast, refleksoloogiast, balletist ja põlisrahvaste viljakustantsudest. Tulemuseks on harjutuste seeria, mis toetab hormonaalsüsteemi üldiselt, ent pakub leevendust ka konkreetsete murede puhul.

Hormoonvõimlemise treener ning ettevõtmise Mina Olengi Naine algataja Katri Ristal kuulis hormoonvõimlemisest ise esimest korda seitse aastat tagasi ühelt Brüsselis töötavalt eestlannalt, kes sealsetes trennides osales.

Edasi kulges kõik nobedalt — Katri läkski Belgiasse õppima hormoonvõimlemise treeneriks. Nüüdseks on ta võimelnud regulaarselt kuus aastat ning ka üleminekuikka jõudnuna ei ole tal sellega ebamugavaid sümptomeid kaasnenud.

Katri Ristal

Kontakt kehaga

Hormoonvõimlemine annab naisele võimaluse õppida tundma oma keha ja selle toimimist. Oma keha tundev naine saab aga nautida teadlikku elu koos menstruaaltsükli, viljakuse, üleminekuea ja menopausiga. Harjutused aitavad taastada kontakti kehaga, suurendavad tundlikkust ning õpetavad oma organismi tõeliselt austama ja armastama.

Võimlemisega käivad kaasas ka toitumissoovitused, mis ei ole äärmuslikud. Nende eesmärk on toetada keha enda tervenemisvõimet ja soodustada protsesside takistusteta kulgu. Hormoonvõimlemise harjutused sobivad naisele igas vanuses ja eluetapis, v.a raseduse ajal.