1. Sa tunned kehalist kurnatust

Emotsionaalne kurnatus väljendub sageli läbi füüsilise kurnatuse. Väikesed ja lihtsad tegevused nõuavad sinult rohkem energiat ja pingutusi kui varem.

2. Sa ei oska oma tundeid väljendada

Sa ei suuda sõnadesse panna oma tundeid. Kui keegi huvitub sellest, kuidas sul läheb, ei oska sa seda selgitada. Sa ei tea ise ka, mida sa tunned — viha, kurbust, pettumust või kõike korraga — ning vastad sageli õlgu kehitades, et sa oled ilmselt lihtsalt väsinud.

3. Sa tunned sisemist tühjust

Peale esimest kurbuselainet või peale tugevaid emotsioone võid sa tunda tühjust. Sa oled nagu kinni kuskil hallis ruumis ja ei saa sealt välja.

4. Sa ei suuda enam naerda

Millal sa viimati naersid? Näiteks telekat vaadates või sõpradega? Kui su hing on väsinud, siis suure tõenäosusega pole sa juba ammu naernud. On normaalne, et peale traagilist sündmust ei suuda inimene naerda, ent kui see kestab juba mitu kuud, siis selle taga võib olla juba depressioon.

5. Sa ei tunne ennast nii nagu tavaliselt

Sa ei tunne end peeglist vaadates ära. Vanu pilte vaadates on sul tunne, et sa ei ole enam see, kes sa olid enne. Enne olid sa lõbus ja rõõmsameelne. Valu, traumad ja läbielatud elukogemused muudavad inimest. Sa võid tunda, nagu oleks su elust midagi puudu või midagi olulist ära võetud. Sellisel puhul peaksid sa rääkima mõne spetsialistiga või terapeudiga, kes oskaks sind aidata. Terapeudid ei aita ainult vaimsete probleemide korral, vaid nad on olemas ka nende jaoks, kellel on raske periood käes ja kes vajavad abi sellest üle saamiseks.

6. Sul on motivatsioonipuudus

Kui inimene on positiivselt meelestatud, siis on kerge olla samal ajal motiveeritud. Kui sa pead aga võitlema raskustega (lahutus, lähedase surm, vallandamine), siis võib kogu motivatsioon lihtsalt kaduda. Motivatsioonipuudus võib endast märku anda töö juures, kodus, isikliku hügieeni puhul, kui sa lihtsalt ei suuda enam teha asju nii nagu varem.

7. Valu, füüsiline ebamugavus ja raskustunne

Väsinud hing võib endast märku anda läbi füüsilise valu või ebamugavustunde. Sa võid tunda :

  • Lihasvalu
  • Nägemishäireid
  • Seedeprobleeme
  • Peavalu
  • Vilinat või kohinat kõrvades
  • Pearinglust

Kui sümptomid ei kao, oleks hea nõu pidada arstiga.

Kõik need sümptomid võivad viidata ka depressioonile, sellepärast on kõige õigem rääkida terapeudiga ja saada kõige paremat abi.

Allikas: Kodused Lood